Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Korlátozza az automatikus futtatást a Windows 7

2009.04.30. 12:00 Módosítva: 2009.04.30. 12:05
Egyre több vírus használta ki az automatikus futtatás funkcióját önmaga terjesztésére, ezért az usb-s eszközökön letiltják, először a Windows 7-ben, majd a régebbi Windowsokban is.

A Panda Security nemrég kiadott egy olyan segédprogramot, amellyel a Windowsokban letiltható a lemezek behelyezésekor vagy usb-s adathordozók csatlakoztatásakor alapértelmezett automatikus futtatás. A szoftver kiadását a biztonsági cég azzal indokolta, hogy a Microsoft operációs rendszereinek ezt a funkcióját egyre több vírus használja ki, többek között a kiterjedt zombihálózatot felépítő Conficker féreg is.

A veszélyt Redmondban is felismerték, és döntés született annak megszüntetéséről - írta meg az IT Café. Először a Windows 7-ben vezetik be a funkció módosított változatát, amely az optikai lemezek kivételével a csatlakoztatott adathordozók esetében már nem fogja felajánlani az automatikus futtatás lehetőségét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a pendrive-okon, memóriakártyákon található programok – álljon akármi az autorun.inf fájlban – nem fognak automatikusan elindulni, az adathordozók tartalmát csak a gépre már telepített alkalmazásokkal lehet böngészni.

Az optikai lemezek esetében marad az alapértelmezés szerinti automatikus futtatás, de annyi változás itt is történik, hogy a felugró ablak felhívja a figyelmet arra, hogy az elindítani tervezett program nem a számítógépen, hanem külső adathordozón szerepel.

A korlátozott automatikus futtatás először a Windows 7 várhatóan jövő hét elején megjelenő kiadásra jelölt (RC) verziójában lesz kipróbálható, de a Microsoft szerint belátható időn belül bekerül a Windows Vistába és XP-be is.