Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Korlátozza az automatikus futtatást a Windows 7

2009.04.30. 12:00 Módosítva: 2009-04-30 12:05:21
Egyre több vírus használta ki az automatikus futtatás funkcióját önmaga terjesztésére, ezért az usb-s eszközökön letiltják, először a Windows 7-ben, majd a régebbi Windowsokban is.

A Panda Security nemrég kiadott egy olyan segédprogramot, amellyel a Windowsokban letiltható a lemezek behelyezésekor vagy usb-s adathordozók csatlakoztatásakor alapértelmezett automatikus futtatás. A szoftver kiadását a biztonsági cég azzal indokolta, hogy a Microsoft operációs rendszereinek ezt a funkcióját egyre több vírus használja ki, többek között a kiterjedt zombihálózatot felépítő Conficker féreg is.

A veszélyt Redmondban is felismerték, és döntés született annak megszüntetéséről - írta meg az IT Café. Először a Windows 7-ben vezetik be a funkció módosított változatát, amely az optikai lemezek kivételével a csatlakoztatott adathordozók esetében már nem fogja felajánlani az automatikus futtatás lehetőségét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a pendrive-okon, memóriakártyákon található programok – álljon akármi az autorun.inf fájlban – nem fognak automatikusan elindulni, az adathordozók tartalmát csak a gépre már telepített alkalmazásokkal lehet böngészni.

Az optikai lemezek esetében marad az alapértelmezés szerinti automatikus futtatás, de annyi változás itt is történik, hogy a felugró ablak felhívja a figyelmet arra, hogy az elindítani tervezett program nem a számítógépen, hanem külső adathordozón szerepel.

A korlátozott automatikus futtatás először a Windows 7 várhatóan jövő hét elején megjelenő kiadásra jelölt (RC) verziójában lesz kipróbálható, de a Microsoft szerint belátható időn belül bekerül a Windows Vistába és XP-be is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?