Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Kifordult magából a Moblin

2009.06.10. 22:15 Módosítva: 2009.06.10. 22:15
Egyre jobban látszik az irány, már csak az nem látszik, hogy lesz ebből működő operációs rendszer. Az Intel Mobli az egyik legszebb OS a piacon, csak még nem nagyon használható. De egy bétától nem is lehet elvárni ilyesmit.

Az elmúlt hónapokban az Intel operációs rendszerénél súlyos személyiségtorzulás következett be. A februári első verzió még egy villámgyors és ronda program volt, ehhez képest a 2.0-ás béta meg gyönyörű, de hülye, mint a segg. A fejlesztés láthatóan új szakaszba lépett, és a következő hónapok kérdése az lesz, hogy sikerül-e a két verzió legjobb tulajdonságait összefésülni.

Új irány

A most megjelent béta mindenesetre sokat elárul arról, hogy milyen irányba képzeli el a fejlesztést az Intel, és nehéz vele vitába szállni: a netbookok alkatrészeit gyártó cég valószínűleg jobban tudja mindenkinél, hogy mire való egy netbook. Sőt, talán csak ő látja igazán, amit jól mutat, hogy az elmúlt negyedévben az amerikai vásárlók harmada vitte vissza az üzletbe saját kis laptopját, a többség ugyanis csak otthon jött rá, hogy annak milyen korlátozottak a képességei. Mert miközben a gyártók és a marketingesek teljes értékű hordozható számítógépként hirdetik a netbookokat, addig a méretből és a hardverből adódó képességek bizony igencsak leszűkítik a felhasználási lehetőségeket: ha menet közben kell egy laptop, nincsen náluk jobb, otthonra, első gépnek azonban hülyeség netbookot venni.

A Moblin látszólag ellehetetleníti a megtévesztést: csak kevés dolgot lehet vele csinálni, azokat viszont sokkal használhatóbb formában tálalja az operációs rendszer, mint a nagyobb monitorokhoz méretezett Windows XP, vagy a többi konkurens. Az Intel programja ugyanis spéci ruhát kapott, méghozzá kimondottan divatos ruhát, ami bizonyára megkönnyíti majd a netbookok értékesítését is.

Lehet gyönyörködni

A 2.0-ás Moblin felhasználói felülete az egyik legszebb, amivel eddig találkoztam. Letisztultabb, mint a Windows 7-es, vagy mint akár a Mac OS X, ami persze azért is lehetséges, mert sokkal kevesebb funkciót kellett belezsúfolni.

A kijelző 80 százalékát az aktuálisan futó alkalmazás tölti ki, felső húsz százalékon meg vannak a grafikus elemekkel jelölt kategóriák, amik egyébként automatikusan el is tűnnek, ha egy konkrét alkalmazást futtatunk, hogy ne csökkentsék feleslegesen a 9 vagy 10 colos játékteret. Ha a kategóriákra kattintunk, fülként nyílnak le az újabb funkciók, de a cikk akkor sem lenne különösebben hosszú, ha ezeket egyenként megemlíteném. Éppen ezért meg is teszem: a főoldalon ikonok találunk a különféle beállításokhoz, és itt jelennek meg a naptárba pötyögött események is. A Moblin egyébként a nem túl elfoglalt emberek operációs rendszere lesz, nekem legalábbis semmilyen varázslat árán sem sikerült új eseményt adnom a naptárhoz.

A második fül lenyitása után kiderül, hogy az Intelnél komolyan gondolják ezt a közösségi izét: a Twitter- és a Last.fm-accountunkba jelentkezhetünk itt be, az viszont nem derül ki, hogy hol lehet újabb webkettes alkalmazásokkal, Facebook-hozzáféréssel bővíteni a listát, simán lehet, hogy a bétában még sehogy.

A harmadik oldal a kapcsolattartásra szolgál, itt a csevegőszoftvereinkbe tudunk bejelentkezni, de ugyanúgy mindent áthat a bétaállapot: csak Google Talkot, Jabbert és Salutot kapunk, sehol egy MSN Messenger vagy egy Skype, de utóbbiaknak nincs okuk a bánkódásra, mert a listán szereplő accountokat sem sikerült működésre bírni: hiába adtam meg a gtalkos felhasználónevemet és jelszavamat, nem kelt életre a szolgáltatás.

Netre csatlakozgat

Ami viszont működött, legalábbis részben, az a böngésző. Azért csak részben, mert a wifihálózathoz például nem sikerült kapcsolódni, pedig a rendszer kiválóan lát minden vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatot. Van is nekik egy külön oldal, ahol egyetlen kattintással tudjuk ki- és bekapcsolni a wired és wireless hálózatokat, de van külön fül a 3G-nek és a Wimaxnak is, még ha a tesztelt laptop nem is volt ezekkel kompatibilis. Offra is volt állítva mindkettő.

A wifi viszont be volt kapcsolva, látta is az összes vezetéknélküli hálózatot a Moblin, csak belépni nem sikerült egyikbe sem, mert nem tudtuk beütni a jelszót. A kódban ugyanis speciális karakter is szerepel, amit az ALT+ valamelyik gomb kombinációjával lehet előhozni (de nem árulom el, hogy melyikkel), ezeket a parancsokat azonban nem volt hajlandó bevenni a rendszer. Egyet sem.

Maradt a vezetékes kapcsolat, azzal már nem volt gond, meg a böngészéssel sem. A Moblin végletekig lecsupaszított programot ad, amivel tényleg csak a legszükségesebbeket lehet elvégezni, de minden olyanra alkalmas, amire menet közben szükségünk lehet: lehet előre lépni, vissza, frissíteni, meg beírni az url-sávba, hogy merre tartunk. Van viszont egy extra is: az url-sáv alatt megjelenik a nyitott fülek kicsinyített mása, úgyhogy elég könnyen tudunk ugrálni közöttük.

Van még külön fül a zenelejátszásnak, a videónézésnek, és egy újabb oldal az alkalmazásoknak, ami előre vetíti egy App Store-hoz hasonló online bolt megjelenését is: remek lenne, ha direkt a netbookokhoz készült alkalmazásokat tudnánk letölteni a Moblinra.

Most vár vagy leállt?

Mindezek alapján egy jó irányba elinduló, de erősen hiányos operációs rendszer bétáját tette elérhetővé az Intel, kár, hogy a Moblin jelenleg használhatatlanul lassú. Hosszú másodpercek telnek el, amíg a program reagál egy kattintásra, még a böngészőbe írt karakterek is csak komoly fáziskéséssel jelennek meg. Olyan sokat kell várakozni, hogy egy ideig ki sem derül, ha valami nem indul el: fél óra alatt beleszokunk abba, hogy csak 10-20 másodperc után van értelme újra kattintani.

Akadnak persze más hiányosságok is: például a főoldalon található Moblin v2.0 Netbook intro videót szívesen megnéztem volna, a lejátszáshoz szükséges Flasht viszont sehogy sem sikerült letölteni. Aztán a dögös forma alól előbukkan néha a lecsupaszított Linux is: néhány ablakról hiányzik a Moblin dizájnja, ilyenkor nyomasztóan szürke keretekkel meg unalmas karakterekkel kell beérnünk.

Mindez azonban nem számít, az Intel láthatóan csak a formát akarta tesztelni a 2-es Moblinnal, a motort alatta meg még bőven lehet csiszolni. A fejlesztés mindenesetre jó irányba indult el, a nulláról felépített forma lehetőséget ad a netbookokhoz csiszolt praktikus, de mégis látványos kezelőfelület kialakításához. Ha még a teljesítményt és a bővíthetőséget is mellé tudják majd tenni, komoly piacot szerezhet magának az új operációs rendszer.