Gyula
8 °C
21 °C

Korlátozná a Windows XP elérhetőségét a Microsoft

2009.06.18. 16:50 Módosítva: 2009.06.18. 16:52
Michael Silver, a Gartner vezető kutatási vezetője alaposan ráijesztett a Windows XP-ről a Windows 7-re történő váltást fontolgató vállalatok IT-menedzsereire. A szakember állítja, ismeri a Microsoft tervezett vállalati downgrade-stratégiáját, melynek értelmében az új operációs rendszer megjelenését követő 6 hónap után Redmond csak a Vistára biztosítja a díjmentes visszatérési lehetőséget a Windows 7-tel előtelepített új PC-kről. XP-re ez után csak mennyiségi licencszerződés keretében lehetne váltani.

Azok a vállalatok, akik eddig jórészt kompatibilitási okokból megmaradtak a jó öreg XP-nél – a Gartner piackutató cég mérései alapján körülbelül a cégek fele – előbb-utóbb biztosan rászabadítják majd számítógépeikre a friss operációs rendszert. Azonban úgy tűnik, a Microsoft nemhogy megkönnyítené, inkább megnehezíti és költségesebbé is teszi a vállalati IT-migrációt; Mr. Silver szerint katasztrofális körülmények várhatóak.

A cégek meg vannak lőve - írja az IT Café: a Vistára nem gondolnak, a Windows 7-re viszont annál inkább; kellő távolságtartással ugyan, de többnyire bizalommal várják a Microsoft új platformját, csak a korábbi tapasztalatok miatt igyekeznek biztosra menni. Azt teszik, amit egyébként a Forrester és a Gartner is melegen ajánl nekik: hosszú hónapokig kivárnak. A két kutatócég 12-18 hónapot javasol türelmi időként, ezalatt mindenki eleget tesztelheti a hardverek és szoftverek megfelelő együttműködését, így nyugodt szívvel radírozhatják le a merevlemezekről a korosodó Windows XP-t.

Most azonban úgy tűnik, a Microsoft inkább beszűkíti az XP-bázisú cégek mozgásterét. Redmond megjelölt egy dátumot, 2010. április 23-át, ameddig díjmenetesen biztosítják az XP-re visszatérés lehetőségét az újonnan vásárolt PC-ken, de ezen túl már csak a Vista marad ingyenes alternatívaként. Hat hónap pedig kevés a kimerítő kompatibilitási tesztek lefuttatására, a retrózást továbbra is biztosító mennyiségi licencszerződés (Frissítési Garancia) pedig költségesebb lehet. „A Microsoft minden bizonnyal extra bevételhez jut majd" – kommentálta a fejleményeket Silver.

Azok a vállalatok, akik nem szeretnék magukat pluszköltségekbe verni, kénytelenek lesznek más megoldások után nézni. Például Windows 7-tel előtelepített PC-ket halmozhatnak fel raktáraikban, hazavágva ezzel saját üzleti terveiket; azonnal megbarátkozhatnak a Windows 7-tel, nekiveselkedhetnek implementálni a Vistát, vagy vadászhatnak XP-s licencet árusító üzletekre, amíg a készlet tart. Silver úgy gondolkodik, hogy így nehéz lesz majd számon tartani, melyik gépre pontosan melyik licenc érvényes. „A Microsoft jól összekuszált mindent. A felhasználóknak ki kell jelenteniük, hogy ennek az eljárásnak semmi értelme" – fűzte hozzá.