Botond, Mózes
EUR 384,81 Ft
USD 369,53 Ft
12 °C
29 °C

Európában drágább lesz a Windows 7

2009.06.30. 16:35 Módosítva: 2009.06.30. 16:39
A Microsoft bejelentette a Windows 7 különféle változatainak javasolt kiskereskedelmi árait. A vállalat kiemelte, hogy az új operációs rendszer legnépszerűbbnek várt kiadása, a Home Premium nagyjából 10 százalékkal olcsóbb lesz, mint a Windows Vista Home Premium.

A Windows 7 két elsődleges kiadásával, a Home Premiummal és a Professionallel találkozik majd a vásárlók oroszlánrésze, a Home Premiumot az otthoni, a Professionalt a kisvállalati vagy profi otthoni felhasználóknak szánják. Sokkal kisebb publicitást kap a legtöbb szolgáltatást nyújtó Ultimate változat. Ezek dobozos kiadásainak kiskereskedelmi árai az Egyesült Államokban 120 és 320 dollár között alakulnak majd - írta meg az IT café.

Európában drágább

Európában az eddigi gyakorlatnak megfelelően többet kell majd fizetni a dobozos Windowsokért, mint az óceán túloldalán. Az euróban javasolt árak az esetek többségében számszerűen is magasabbak a dollárban megadott áraknál, értékben pedig – a Windows 7 Professional Upgrade kiadásnál – akár 100 százalékos is lehet a differencia.

Fontos tudni, hogy a Microsoft az európai felhasználók számára egy olyan változatot készít a Windows 7-ből, amelyből hiányzik az Internet Explorer. Ennek kiadásáról azt követően döntött a cég, hogy kiszivárgott: az Európai Bizottság arra akarja kényszeríteni a vállalatot, hogy a rivális böngészőket is építse bele operációs rendszerébe.

Árlista

Amerikai árak (frissítés/teljes verzió):

Home Premium: 120/200 dollár

Professional/Business: 200/300 dollár

Ultimate: 220/320 dollár

Európai árak (frissítés/teljes verzió):

Home Premium: 120/200 euró

Professional/Business: 285/309 euró

Ultimate: 299/319 euró

Mindenesetre a jelenlegi állás szerint az európai piacon olyan, a nevükben „E" megkülönböztető jelölést viselő Windows 7 változatok lesznek elérhetőek, melyekben nincs benne az Internet Explorer. Ez a különleges kiadás problémákat okozhatna, ha a felhasználók böngészőt tartalmazó Vistáról szeretnének frissíteni, ezért a Microsoft az EU-ban nem ad ki upgrade (frissítés) változatokat az új rendszerből, csak tiszta telepítéssel installálható teljes kiadásokat. Hogy az európai vásárlók azért annyira ne járjanak rosszul anyagilag, a teljes kiadásokat átmenetileg – legalább az év végig – az upgrade-verziók áráért lehet majd megvenni.

Fontos tudni, hogy az árak a dobozos termékek árai, ezek forgalma Magyarországon elhanyagolható. A hazánkban jóval népszerűbb OEM-változatok pontos árát egyelőre nem sikerült kiderítenünk. Szelthafner Zoltán, a Microsoft Magyarország Windows-üzletágának vezetője lapunk kérdésére elmondta: „Az OEM-áraink még nem publikusak. Ez illeszkedik a megszokott menetrendhez, az OEM-árazás mindig az utolsó pillanatban lát napvilágot."

Magyarul egy hét késéssel

Korábban úgy értesültünk, hogy a Windows 7 magyar nyelvű kiadásai már a globális termékbemutató napján, október 22-én elérhetővé válnak. Most azonban kiderült, hogy ez csak az OEM-változatokra igaz, a dobozos verziók honosított példányai később, október 31-én kerülnek a boltok polcaira.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek