Botond, Mózes
EUR 384,73 Ft
USD 369,03 Ft
12 °C
29 °C

Már dobogós itthon a Windows 7

2009.07.13. 10:45 Módosítva: 2009.07.13. 10:47
Még csak tesztverzióban elérhető a Windows 7, az új operációs rendszert mégis több hazai internetező használja, mint a Mac OS-t vagy a Linuxot.

Április elején jelent meg a Microsoft következő operációs rendszerének, a Windows 7-nek a kiadásra jelölt (RC) változata. Noha ez csak egy 2010 júniusáig használható tesztverzió, mégis rövid idő alatt a magyar internetezők harmadik legkedveltebb platformjává lett, amely elterjedtségben már májusban megelőzte az itthon a futottak még kategóriából kitörni képtelen Mac OS X-et és Linuxot – írja az IT café.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt ma több mint száz hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten közel 967 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek. Amint a Gemius SA internetes piackutató múlt heti statisztikájából kiderül, a Windows 7 piaci részesedése a magyarországi felhasználók számítógépein 1,18 százalékos. Ez abszolút értékben ugyan nem sok, de egy még csupán tesztverzióban elérhető operációs rendszertől kimagaslóan jó eredmény – a Windows Vista ezt az elterjedtségi szintet öt hónappal a hivatalos premierje után érte el.

A Vista ma, közel két és fél évvel a piaci debütálás után sem népszerű: a hazai internetezőknek csupán 8,93 százaléka használja. A legelterjedtebb operációs rendszer változatlanul a lassan nyolc éve kiadott Windows XP, amely a magyar számítógépek 88,11 százalékán fut. A régebbi kiadásokkal együtt a Windowsok itthoni piaci részesedése elsöprő, 98,91 százalékos. A statisztikába való bekerüléshez szükséges küszöböt a Microsoft rendszerén kívül a Mac OS X (0,56 százalék) és a Linux (0,51 százalék) lépi át. A Windows 7 előzetes népszerűsége a termék iránti felfokozott érdeklődést jelezheti, illetve igazolja a Microsoft új eszközöket bevető marketingkampányának sikerét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek