Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Lefagyaszthatja egy hiba a Windows 7-et

2009.08.06. 14:48 Módosítva: 2009-08-06 14:48:32
A Microsoft új operációs rendszere, a Windows 7 lemez- és fájlrendszer-ellenőrző segédprogramja kifagyaszthatja a platformot. A Microsoft vizsgálódik.

A hibajelenségről szóló bejelentések közép-európai idő szerint szerda délután bukkantak fel tömegesen különféle informatikai blogokon és fórumokon. Minden jel arra mutat, hogy a Windows 7 RTM 7600.16385-ös buildjének chkdsk.exe lemez- és fájlrendszer-ellenőrző segédprogramjával kapcsolatban merült fel probléma: bizonyos körülmények között előfordulhat, hogy a szoftver futtatása egyszerűen elszívja a rendelkezésre álló memóriát az operációs rendszer elől, és így a platform rövid úton a kék halál állapotába kerülhet.

A hibát, mely akkor lép fel, amikor egy másodlagos partíción a "/r" paraméter bejegyzésével indítjuk el a programot, természetesen többen igyekeztek reprodukálni változatos hardverkonfigurációkkal. A tesztelők megjegyzik, hogy a Windowst ugyan nem sikerült a kék halál állapotába kergetniük, viszont a chkdsk negyedik, olvasási tesztfázisa alatt a memóriahasználat valóban 90 százalék környékre emelkedett, néhány esetben maga az alkalmazás látszólag ki is fagyott, az operációs rendszer azonban tovább működött.

Elhalasztott premier?

Néhány informatikai szaklap megpedzette, hogy a Microsoft akár el is halaszthatja az operációs rendszer kiadását, de Steven Sinofsky, a Windows 7 fejlesztésének irányítója gyorsan igyekezett leszögezni: Remond nem kapott tömeges bejelentéseket erről a problémáról, illetve a mérnököknek eddig nem sikerült reprodukálniuk a hibajelenséget. A vizsgálatok minden esetre megkezdődtek

Azóta több szakfórumon is olyan vélemények jelentek meg, miszerint a jelenség korántsem kritikus hiba, sokkal inkább egy belső funkció, memóriakezelési sajátosság. Annak a valószínűsége, hogy egy átlagos felhasználó a chkdsk segédprogrammal automatikusan kifagyaszthatja a Windowst, rendkívül csekély, már-már elhanyagolható.

Később maga Sinofsky írt magyarázatot a problémát először bemutató blogban: a szakember kifejtette, hogy a chdsk.exe folyamat által lefoglalt memóriamennyiség amiatt ugrik meg ennyire látványosan, mert a programozók eleve úgy tervezték a szoftvert, hogy az a lehető legrövidebb időn belül végrehajtsa a szükséges ellenőrzéseket. A Windows fejlesztési vezetője kiemelte azt is, hogy 50 megabájtnyi fizikai memóriát minden esetben meghagy az alkalmazás a Windowsnak, így az tovább képes működni.