Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Minden bokorban videojáték-show

2009.08.24. 22:15 Módosítva: 2009-08-24 22:17:29
Amióta a videojáték-ipar nagykorúnak, és a szórakoztatóipar teljes jogú tagjának számít, vagyis nagyjából a kilencvenes évek közepe óta, évente két nagy kiállításon mutatják meg a nagy kiadók a közönségnek meg a sajtónak az újdonságokat. Tavasszal Los Angelesre és az E3-ra figyelnek a játékosok, ősszel meg Japánra és a Tokyo Game Show-ra; az összes többi hasonló show rövid úton elbukott. Pár éve Európa is bejelentkezett egy saját kiállítással, illetve a nagy show-kkal elégedetlen sztár-játékfejlesztők is elkezdtek saját bulikat tartani a rajongóiknak, ahol senki nem veszi el előlük a reflektorfényt.

2009. augusztusában négy nagy játékkiállítás torlódott egymásra: a mobilos és flashjátékokra specializált Games Convention Lipcsében, az E3 trónjára törő Gamescom Kölnben, a hétvégi Quake-partiból pár év alatt az akciójátékosok legnagyobb éves összejövetelévé nőtt QuakeCon Texasban és a Warcraft-Starcraft-Diablo trióval a világ leggazdagabb játékfejlesztőjévé vált Blizzard házibulija, a Blizzcon Kaliforniában.

QuakeCon: Mad Max és a grafika jövője

Az első QuakeConon 14 éve nagyjából százan lehettek, az egész a Quake-et fejlesztő id Software partijaként indult, ahová elhívták a haverjaikat lövöldözni egy jót. Idén Dallasban, a vicces nevű Gaylord Texan hotelben 7000 játékos gyűlt össze, hogy több tízezer dolláros díjakért lőjék egymást halomra rakétavetőkkel, és a saját szemükkel lássák, mit művel a cég, mióta felvásárolta Jerry Bruckheimer mozimogul cége, a Zenimax.

A legnagyobb érdeklődéssel várt bemutató, a Doom 4-é elmaradt, még nagyon messze van a megjelenés, nem akarnak a játékról semmit elárulni vagy megmutatni. Annál többet mutattak a Mad Max filmekre (vagy a videojátékoknál maradva a Fallout-sorozatra) emlékeztető Rage-ből, amiben hol roncsautókkal, hol gyalog járjuk be az atomháború utáni világot, és változatos fegyverekkel mészárolunk le minden szembejövőt, mielőtt ők tennék ugyanezt velünk. Az autós részek egyelőre kicsit bugyutának tűnnek, de egyébként a grafika földbedöngölő, pár éve a szuperszámítógépekkel előre leszámoltatott animációk nem néztek ki úgy, amint ami itt valós időben megy.

Az id vezető programozója, John Carmack előadásából pedig kiderült az is, hogy mi lesz a következő lépés, az id Tech 6 kódnevű technológia: végtelen nagyságú textúrák, végtelen mennyiségű poligon (vagyis végtelenül finoman kidolgozható 3D-modellek), minden egyes fényforrás valós idejű követése; dörzsölhetik a markukat a processzorok és videokártyák gyártói, mert az ilyen látvány meg fogja kérni az árát a hardverigényben, az biztos. Az is kiderült, hogy a böngészőben játszható, ingyenes Quake Live-ot hiába imádja a nép, sokba kerül a fenntartása, a hirdetési bevétel meg alig csöpög belőle, így bevezetik majd a fizetős, prémium szolgáltatásokat a játékban.

Gamescom: fele királyságom és a világ legrondább szörnyei

A két német kiállításból a lipcsei a mobilos és böngészőben futó játékok fejlesztői konferenciája lett, míg a kölni Gamescom 450 kiállítóval, és négy nap alatt összesen 245 ezer látogatóval igazi kommersz játékshow. Bár a hivatalos közlemény szerint a Gamescomon 150 vadonatúj játékot mutattak itt be, ebbe ügyesen beleszámolták az európai premiereket is, vagyis azokat a játékokat, amiket valójában az E3-on, júniusban láthatott először a világ.

Még a hivatalos megnyitó előtt a Sony próbálta meg ellopni a show-t az új, lapos PS3, és a nagy Playstation-árcsökkentés bejelentésével, de a Microsoft gyorsan reagált. Először is meglebegtette, hogy egy százast ők is engednek az Xboxok árából, aztán az E3-as zártkörű bemutató után a nagyközönség kezébe adta a Natalt, ami a Wii által megkezdett úton megy tovább, és a játékos testéből csinál kontrollert. A demóban a Burnout Paradise című autóversenyt lehetett kipróbálni, a Natal kamerája beszkenneli a játékost, megjegyzi a test 48 jellegzetes pontját, majd azok mozgását követve kitalálja, hogy az ember éppen merre, és milyen erővel tekeri az autó képzeletbeli kormánykerekét, a lábával meg gázt ad, vagy fékez. A beszámolók szerint a rendszer már egész jól működik, bár elég vicces látványt nyújt a levegőben hadonászva autót vezető játékos.

A legnagyobb bejelentés a Fable 3-é volt, a végtelen szabadság illúzióját adó kalandjáték harmadik részében hősünk felkelést szít, majd a mesebeli birodalom királyává válik, aztán csak rajtunk múlik, mihez kezd a hatalmával. Lehetünk zsarnok vagy jóságos király; és a feudális rendszer fejeként mi ítélkezhetünk a peres ügyekben is, a mondák álruhás Mátyás királyaként személyesen utánajárva a rejtélyeknek.

Máris az év játékának kiáltották ki az Arkham Asylumot, ami talán kicsit túlzás, de annyi azért lejött már a demóból, hogy nagyon hangulatos, a Sötét lovag stílusát remekül elkapó akció-kalandjátékot kapunk, ahol Joker mellett a Batman-mitológia szinte összes többi főgonoszával meg kell küzdenünk. A küzdelem egyelőre picit egyhangú pofozkodásnak tűnik, de az ígéretek szerint kell majd bőven használni az eszünket is.

Feltétlenül meg kell még emlékezni még a filmben pocsék, játékban viszont remekül sikerült Aliens vs. Predator sorozat legújabb részéről is, amiből Kölnben láthatott a közönség először részleteket az alien játékmenetről (az alien, a predator, és a tengerészgyalogos oldalán is játszhatunk majd a háromszor 4 órányi akciót felvonultató egyszemélyes kampányban). Várhatóan persze a multiplayer lesz a legjobb móka, hiszen aligha van még egy játék, ahol ennyire különböző élmény lenne a szembenálló felekkel a játék.

Blizzcon: kataklizma, és a warez végórái

A Blizzcon iránti elsöprő érdeklődésre jellemző, hogy a show-ra a 26 ezer jegy nem egészen nyolc perc alatt fogyott el. A World of Warcraft világsikerén 3500 fősre (igaz, ebből 2500 karbantartó személyzet és ügyfélszolgálat) hízott fejlesztő három játékot mutatott be, ebből a WoW következő kiegészítője, a Cataclysm világpremier volt, a Starcraft 2-t és a Diablo 3-at már jó ideje készítik, sok újdonságot most sem mondtak róluk, de a rajongóknak az is elég volt, hogy ki lehetett próbálni a helyszínen a félkész verziókat.

A Cataclysm – miután egy ötödik éve futó játékba új játékosokat már bajosan lehet behozni – zseniálisan szólítja meg azt a réteget, akik játszottak a WoW-val, de már abbahagyták: a történet szerint óriási katasztrófa csap le a játék világára, fél kontinensek tűnnek el, és újak jelennek meg. Az egész régi játék megy a levesbe, mindent átrajzolnak, és ha már a térkép változik, egy füst alatt a játékrendszert is teljesen átírják, de annyira, hogy sokan már most World of Warcraft 2-nek kiáltották ki a játékot.

A másik nagy durranás a Battle.net 2.0 bemutatása volt. Ez a rendszer eddig az online Starcraft- és Warcraft- meccsek központi szervere volt, de most megváltozik, és emellett egy Facebookból, iTunesból és Steamből összegyúrt valami lesz belőle, kezdéskor rögtön 12 millió felhasználóval. A közösségi oldalak szokásos funkciói mellett lehet majd a játékokhoz videókat, kiegészítő csomagokat letöltögetni, vagy sajátokat bedobni a közösbe, akár pénzért is, hátha halálra keressük magunkat vele, mint az App Store szerencsés fejlesztői. És nem utolsósorban a battle-netes online bejelentkezés kötelező lesz majd az egyszemélyes játékhoz is, amivel alaposan alávág a rendszer wareznak.