Élő videók a Google Earthben

2009.10.01. 14:48
A Georgia Tech olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel valós időben sugárzott videókat lehet megjeleníteni a térképes alkalmazásokban.

A Georgiai Műszaki Egyetem kutatói a hónap elején egy ambíciózus projektről számoltak be: azt kívánják megoldani, hogy az olyan virtuális térképes alkalmazásokban, mint a Google Earth vagy a Microsoft Virtual Earth, a „kiterjesztett valóság” (augmented reality, AR) egy általuk fejlesztett technológiájával valós idejű mozgóképek, közvetítések is megjelenhessenek egy layer segítségével. Például az élőben adott meccset ne egy videoablakban nézzük, hanem mondjuk a Google Earth által megjelenített stadionban, vagy pedig a virtuális térkép által mutatott utakon ne az egyszer rögzített állóképet lássuk, hanem a valódi, épp akkor zajló forgalmat, melyet a térfigyelő kamerák által biztosított felvételek beépítésével érhetnek el.

A dinamikus információkat kezelő technológia prototípusa már elkészült, és a kutatók látványos bemutatóval szemléltették működését, illetve lehetőségeit. Az élő adások (néha több kamerából érkező) képein a mozgásokat a technológia beágyazza a virtuális térképbe, ahol az animáció segítségével háromdimenziós hatásúvá szerkesztik őket. Bizonyos mozgástípusok esetében már komoly eredményeket értek el, az alábbi videón látható, hogy emberi mozgások, a közlekedés és a felhőmozgások animálása milyen szintre jutott. A kutatók közölték, hogy már dolgoznak az időjárással kapcsolatos animációkon, valamint tervbe vették a madarak és a folyók mozgásának megvalósítását is.

A projekt hivatalos bemutatója október közepén, a floridai Orlandóban tartandó ISMAR (IEEE International Symposium on Mixed and Augmented Reality) konferencián lesz, de a technológia rövid ismeretetője már most is olvasható.  • Hírek
  • Személyi kölcsön