Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Nem várható a Microsoft-licencek egyszerűsítése

2009.10.06. 16:40
Steve Ballmer hétfőn Londonban elmondta, hogy cég szoftvereire kitalált licencelési rendszer egyszerűsítésével senki sem járna jól.

A Microsoft vezetői elismerik, hogy licencelési megoldásaik időnként gondokat okoznak, ám az nem várható, hogy a közeljövőben egyszerűsítenék a rendszert – jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója hétfőn egy londoni sajtótájékoztatón.

A kijelentés akkor hangzott el, amikor egy résztvevő megkérdezte, hogy nem tartja-e a cég túlságosan bonyolultnak a saját licencelési rendszerét. Az illető a kérdésével tapsvihart váltott ki a teremben. Ballmer nem tagadta a kérdés érvényességét, és elmondta, hogy ismerik a problémát, de ő személy szerint nem nagyon lát arra lehetőséget, hogy egy átláthatóbb, egyszerűbb megoldást találjanak. „Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan apró betűs részek licenceinkben, melyek szükségtelenek. Nem vagyunk szentek” – nyilatkozta karakánul szokott stílusában a Microsoft vezetője.

Ugyanakkor igyekezett megvédeni e megkötések, illetve alternatívák nagyobbik részét, mivel a sok finomítás, a számtalan apró betűs feltétel legtöbbször azt szolgálja, hogy a vállalkozások találjanak olyan lehetőségeket a Microsoft-termékek használatakor, amellyel takarékoskodni tudnak. Ha e lehetőségek, feltételek számát csökkentik, akkor minden egyes mondat törlésekor akadnak olyan cégek, akik elesnek egy számukra kedvező megoldástól – érvelt Ballmer.

Az elnök-vezérigazgató szerint nagyon nehéz feladatot kellene megoldaniuk: az ügyfelek áremelkedés nélküli egyszerűsítést kívánnak, a Microsoft részvényesei pedig árcsökkentést nem okozó egyszerűsítést. Amikor legutóbb megpróbálták mérsékelni a lehetőségek számát az átláthatóság kedvéért, jelentős számban veszítettek ügyfeleket, ezért is adták fel ezt az utat: „A vásárlók érdekeit kell szem előtt tartanunk, nem pedig egy ideális, egyszerű rendszert” – sommázta véleményét Steve Ballmer.