Már a Windows 8-on dolgozik a Microsoft

2009.10.09. 10:25
A Windows 7-en a tervezői és aktív programozói munka befejeződött, már csak az utolsó hibajavítások vannak hátra, és jöhet a szervízcsomagok készítése. A programozók nagy része azonban már nem ezeken, hanem az utód Windows 8-on dolgozik egy ideje.

Már csak pár hét van hátra a Windows 7 megjelenéséig, így a Microsoft programozóinak figyelme egyre inkább az operációs rendszer következő generációja felé fordul. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy Midori és Singularity néven készül egy-egy kísérleti operációs rendszer a cégnél, és ezek alapvető változásokat hoznak a Windowshoz képest (aztán vagy lesz belőlük végleges termék, vagy csak felhasználják a tapasztalataikat itt-ott), de természetesen a Windows következő menetrend szerinti verziója is készül már, a legnagyobb titokban.

A legnagyobb titok persze nem jelenti azt, hogy nem szivárognak ki róla információk. Azt például szinte biztosra lehet venni, hogy a rendszerből lesz 128 bites verzió, hogy a legújabb processzorokat és más hardvereket teljes mértékben ki tudja majd használni. Hogy ez automatikusan a 32 bites változat elhagyását jelenti, vagy az csak a Windows 9-cel esedékes, egyelőre nem tudni, mindenesetre a Windows Server 2008 R2-ből (a Windows 7 szerverekbe szánt verziója) már csak 64 bites lesz.

A fejlesztés valószínűleg 2009 tavaszán indulhatott be igazán, erre utal, hogy az Ars technica április-május tájáról bányászott elő microsoftos álláshirdetéseket, amelyek a Windows 8 csapat vezető programozói helyeire kerestek megfelelő embert. Az Microsoft Kitchen blog pedig olyan programozói szakmai önéletrajzokat bogarászott össze álláskereső oldalakról, ahol az álláskeresők a Windows 8 fejlesztésében való részvételt tüntetik fel a volt munkahelyeik között (ezek szeptemberi keltezésűek). Egy aktív Microsoft-fejlesztő, Robert Morgan mára már törölt LinkedIn profiljából pedig az derült ki, hogy partnercégekkel, többek között az Intellel, az AMD-vel, a HP-vel, és az IBM-mel tárgyal a Windows 8 támogatásának részleteiről.

Bár hivatalosan a Windows 8 projekt létezését sem erősítették meg a Microsoftnál, azt gyakorlatilag készpénznek vehetjük, hogy a tervezési fázison már túl van az operációs rendszer, és hónapok óta zajlik a konkrét kódolási munka. Szakértők szerint 2012 előtt nem érdemes a megjelenésre számítani.  • Hírek
  • Hírek