Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint egy napig nem volt elérhető a Gmail

2009.11.02. 14:10
A szeptemberi lehalás után ismét elérhetetlen volt a legnépszerűbb online emailszolgáltatás, a Gmail. A hiba most csak pár száz júzert érintett, ők viszont több mint egy napig nem érték el a levelezésüket.

„Több mint harminc óra email nélkül... teljesen elfogadhatatlan. Átgondolom, hogy az elsődleges mailcímemhez ezentúl is a Gmailt használjam. Lehet, hogy máshol fizetnem kell majd, de hogy ezek után a Google-nek akkor sem adnék egy fillért sem, ha a pokol befagyna, az is tuti” – idézi egy júzer sirámait a Google supportfórumából a Register. A felhasználók azután akadtak ki ennyire, hogy a Gmail a hétvégén több mint egy napig elérhetetlen volt.

A Register cikke szerint a Twitteren is anyázó felhasználók 502-es hibaüzentet kaptak, amikor megpróbáltak bejelentkezni. A júzerek többsége POP és IMAP eléréssel sem tudott életet lehelni gmailes levelesládájukba. A leállásban azonban mégis annak kezelése az igazán kínos: több felhasználó panaszkodott arról, hogy a Google ilyen esetekre rendszeresített forródrótja üzenetrögzítőre kapcsolt. Ami azért ciki, mert az érintett júzerek között prémiumfelhasználók is akadtak, akik évente nagyjából 50 dollárt fizetnek a Gmail szolgáltatásaiért – és a Google hirdetései szerint ezért a pénzért nonstop hívható forródrót is járna a szolgáltatáshoz.

A történteket magyarázza, bár nem menti, hogy a leállás a lehető legrosszabbkor, New York-i idő szerint szombat délután kezdődött, amikor Amerikában már mindenki a halloween megünneplésével volt elfoglalva. Valószínűleg ezért ismerte el a Google hivatalosan a hibát csak vasárnap, New York-i idő szerint délután 14:50-kor. Pár órával később már azt jelezte a cég, hogy az üzemzavar elhárult, és elnézést kértek a kellemetlenségekért.

A cég nagy szerencséje, hogy a hiba a Google szerint kevesebb mint a júzerek egyezred százalékát érintette, azaz legfeljebb ezerötszáz embert. Szeptember elsején gyakorlatilag az egész Gmail lehalt, akkor a hiba munkaidőben jelentkezett, és másfél óra alatt elhárították az okát.