Jolán
2 °C
4 °C

2013-ra lenyomhatja a Linux a Windowst a netbookpiacon

2009.11.05. 16:55
A netbookok piacának megítélése óriási mértékű fejlődése ellenére is kétséges: az operációs rendszerek között itt vérre menő verseny folyik – legalábbis állítólag.

A nyílt forráskód, és legfőképp a Linux terjedésének egyik kulcspontjává vált az elmúlt egy-két évben az, hogy a fogyasztói hardverpiac slágertermékének számító netbookokon milyen operációs rendszerek futnak. Annyi biztos, hogy nagy a versenyfutás e szegmens meghódításáért, ám a tényleges állapotokról, netán a trendekről kevés a biztos információ, mindkét érdekelt fél – a Linux-disztribuciók terjesztői, illetve a zár forrású rendszerek gyártói (pontosabban gyártója, hiszen itt leginkább a Windowst készítő Microsoftról lehet szó) – a maguk érdekei alapján közölnek jelentéséket, előrejelzéseket.

Ezek egyike a CIO magazin által ismertetett is, mely az ABI Research legújabb, a mobil eszközökre vonatkozó tanulmányával foglalkozik. A piackutató képviselője, Jeff Orr azt állítja, hogy az idén a világ piacain megjelenő 35 millió netbook közel egyharmada nyílt forrású operációs rendszerrel kerül a boltokba (pontosabban 32 százalék Linux, 68 százalék Windows).

E megállapítás két okból is érdekes. Egyrészt azért, mert az eszközfüggetlen vizsgálat szerint a Net Applications legutóbbi felmérése azt mutatja, hogy az operációs rendszerek piacán a Windows elsöprő fölénnyel, több mint 92 százalékos részesedéssel vezet, míg a Linux még az egy százalékot sem éri el. Másrészt azért, mivel a Microsoft a netbookok piacának meghódításáért folytatott harcában sokszor, sok helyen elmondta, hogy az Egyesült Államokban eladott netbookok kevesebb mint négy százalékán futott Linux.

A lapnak Orr nem szolgált bizonyító erejű statisztikákkal, ám azt elmondta, hogy az Ubuntu ezekre az eszközökre kiváló választás, és úgy véli, az ARM-processzorokat használó netbookok lesznek túlsúlyban a jövőben, ennek köszönhetően a Linux 2013-ra átveszi a vezetést a Windowstól ebben a piaci szegmensben.

Ezt a jóslást azzal indokolta, hogy más az USA, és más a fejlődő világ: míg az Egyesült Államokban második-harmadik gépként vesznek egy netbookot, addig a szegényebb országokban ez a viszonylag olcsó számítógép lesz az első – ráadásul ezekben az országokban még nem alakult ki a Windowsnak az a hagyománya, a megszokás, amelyet például Észak-Amerikában tapasztalhatunk. A netbookok legnagyobb piaca jelenleg is az ázsiai–csendes-óceáni régió.

Azt azonban a kutató is elismeri, hogy a kihívásokra válaszoló Microsoft komoly lépéseket tesz piaci dominanciájának megtartásáért: nemrég leárazták a már netbookokra szánt Windows XP-t, s teljes erőbedobással kampányolnak a Windows Embedded CE és a Windows Mobile terjesztéséért is (e programok alkalmasak az ARM-es gépekre), és a Windows 7 kampányának is része volt, hogy ez a rendszer (leginkább a Starter verzió) kiválóan használható a netbookokon is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?