Saját programnyelvet mutatott be a Google

2009.11.11. 15:10 Módosítva: 2009.11.11. 15:15
A Go nyelvet hobbiból kezdte fejleszteni egy Google-programozó két éve. Nyílt forráskódú rendszer, különlegessége, hogy direkt a többprocesszoros gépekre optimalizálták.

Új programozási nyelvet mutatott be a Google: a Go nevű nyelv nyílt forráskódú, bárki szabadon használhatja, és itt érdemes a tanulást elkezdeni vele. A Google programozói, akik már dolgoztak vele, azt állítják, hogy nem kezdőknek való, kicsit nehéz belerázódni, de ha sikerült soha nem látott produktivitással megy majd a munka. Igaz, mit mondjanak a saját cégük rendszeréről, ha nem azt, hogy jó.

Az első tesztek szerint a Go nyelven írt programok nagyjából a széles körben elterjedt C-hez hasonló sebességgel futnak, de a lefordításuk (amikor a forráskódból futtatható fájl lesz) szinte azonnali, ellentétben a más nyelvekben megszokott hosszadalmas folyamattal.

A Go fejlesztése 2007-ben indult, egy Google-programozó 20%-os projektjeként (a cégnél minden alkalmazottnak a munkaideje ötödét a munkájához szorosan nem kapcsolódó hobbiprojektekre fordíthatja, amelyekből sokszor születik később hivatalos Google-termék vagy szolgáltatás).

A nyelv objektumorientált, vagyis a régebbi programnyelvekkel ellentétben, ahol az egymás után következő műveleteken van a hangsúly, egymással jól definiált kapcsolatban álló programegységeket, objektumokat kell megalkotni, azokat felparaméterezni, és ezeknek az objektumoknak az egymás közötti kommunikációján alapszik a program futása. És nyílt forráskódú, vagyis szabadon felhasználható és módosítható.

A programozók azt mondják, ha valaki meg tudta tanulni a Java nyelvet, a Goval sem lesz különösebb problémája. A nyelv különlegessége, hogy direkt több processzoros rendszerekre optimalizálták, és nagyon jól skálázódik, vagyis jól használja ki, ha nagyobb teljesítményű szoftveres-hardveres hátteret tesznek a program mögé.

A Go eddig nem játszott szerepet a Google fejlesztéseiben, de elképzelhető, hogy felhasználják majd a Chrome OS operációs rendszerben, vagy Go nyelven újraírják a Wave-et, ami eredetileg C-ben és Javascriptben készült, de valószínűleg gyorsabb, stabilabb, és könnyebben átlátható, továbbfejleszthető lenne Goban.

A Go egyébként nem az első saját fejlesztésű programnyelve a Google-nek, nyáron mutatták be a Simple-t, ami egy Androidon futó programok írásához kitalált, és a nevéhez hűen egyszerű, könnyen megtanulható nyelv.  • Hírek
  • Hírek