Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szabad szoftverre épül a Windows 7 letöltőprogramja

2009.11.12. 17:00 Módosítva: 2009-11-12 17:04:14
A Microsoft átmenetileg eltávolította internetes boltjából a Windows 7 USB/DVD Download Tool nevű eszközt, miután felmerült a gyanú, hogy az megsérti GNU General Public licencet. A szoftvervállalat vizsgálja az esetet.

Az online Microsoft Store-ban az új operációs rendszer nemcsak fizikai adathordozón vásárolható meg, hanem letölthető állományként is. A Windows 7 ISO-képfájlja a most gyanúba keveredett eszközzel tölthető le és írható ki pendrive-ra vagy dvd-re.

Egy szakbloggernek szúrt szemet, hogy az egyszerű funkciókat kínáló alkalmazás túl nagy méretű. A kódjába szúrópróbaszerűen belepillantva aztán azt találta, hogy annak egy része egy GPL licenccel terjesztett hasonló eszközből, a nyílt forráskódú ImageMasterből lett átemelve. Ez egyébként egy Microsoft-kezdeményezésre létrejött, nyílt forrású projekteknek helyet adó weboldalról, a CodePlexről tölthető le.

A problémát nem a programkód felhasználása jelenti, hanem az, hogy a GPL-licenc szerint ilyen esetben a származékprogram (azaz a Microsoft-eszköz) forráskódját is szabadon hozzáférhetővé kellene tenni. A szoftvercég az üggyel kapcsolatban csupán annyit közölt, hogy elemzik a programot, és amíg a vizsgálat le nem zárul, eltávolították az internetes boltból.

A GPL-licenc feltételeinek megsértése egyébként mindennapos gyakorlat, mivel a gyártók a feszített ütemtervű termékfejlesztés során nem mindig szánnak időt a felhasznált szoftverek licenceinek nyilvántartására. Egy tavalyi vizsgálat kimutatta, hogy számos eszközben – többek között az Apple iPhone-jában, a Cisco Linksys termékeiben vagy a HP projektoraiban – használnak fel a forráskód közreadása nélkül GPL-licenccel terjesztett, nyílt forrású programokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!