Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Egy alkalmazottja szerint a Microsoft a Mac OS-t másolta a Windows 7-tel

2009.11.13. 11:18
A Microsoft egyik alkalmazottja szerint a Windows 7 tervezése során a Mac-látványt és a Mac-érzést igyekeztek átemelni asz operációs rendszerbe. Kollégái azóta is magyarázzák, hogy valójában nem úgy gondolta.

Simon Aldous, a Microsoft partnerkapcsolati menedzsere a PCR nevű brit szaklapnak adott interjújában olyasmit mondott a Windows 7 grafikus felhasználói felületével kapcsolatban, amit az online folklór évek óta tényként kezel, de egy Microsoft-alkalmazott szájából elég különösen hangzik.

Aldous arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy a Windows 7 elődeinél valóban sokkal hatékonyabb operációs rendszer-e a különféle alkalmazási lehetőségek szemszögéből nézve. Felvezetésként egy kicsit beszélt a Windows 7 és a Vista kapcsolatáról, kiemelve, hogy az új platform lényegében a Vista újabb változataként értelmezhető.

Majd így folytatta: „Az emberek szörnyen sokat beszélnek az Apple Macintosh-sal kapcsolatban arról, hogy az operációs rendszer fantasztikus, látványos és könnyen használható. Függetlenül attól, hogy a hagyományos vagy az érintőképernyős változatról beszélünk, a Windows 7-tel grafikai szemszögből nézve megpróbáltuk megteremteni a Mac-látványt, a Mac-érzést. Jelentősen továbbfejlesztettük a grafikus felületet, ugyanakkor mindent a Vista-magra építettünk fel, amely sokkal stabilabb a jelenlegi Mac platformnál.”

A könnyen félreérthető szöveget tartalmazó interjút Brandon LeBlanc a cég egyik vezető kommunikációs menedzsere, és a hivatalos Windows-blog írója tette helyre. „Egy pontatlan idézet kering a világhálón a Windows 7 eredeti tervezésével kapcsolatban, arról, hogy a látványt és az érzést valóban a Mac OS X-től kölcsönöztük-e. Sajnos ezek a szavak egy olyan Microsoft-alkalmazott szájából hangzottak el, aki a Windows 7 semmiféle tervezési folyamatában nem vett részt. Nehezen mondom ezt a mi emberünkről, de pontatlanságokat közöl és tájékozatlan ebben az ügyben.”

Mindez persze nem zavarja az online közvéleményt abban, hogy mostantól a világ végéig azon csámcsogjon, hogy a Microsoft bevallotta, hogy az Apple-től lop, és árgus szemek figyeljék, hogy Aldoust kirúgják-e a szerencsétlen nyilatkozat miatt.