Gusztáv
3 °C
7 °C

Érintésvezérelt bővített valóság japánoktól

2009.11.15. 11:59
A Tokiói Egyetem bővített valóság rendszerében egy kis, fekete gumilapon jelenítenek meg különböző tárgyakat, amiket a lap nyomogatásával irányíthatunk egy infrakamera segítségével.

A Tokiói Egyetemen fejlesztett ARForce (Augmented Reality Force) névre keresztelt rendszer a bővített valóság (AR) és a tapintható interfészek érdekes találkozása. Az eszköz egy négyzet alakú gumilap, amin rácsszerűen markereket helyeztek el. A markerek szabad szemmel nem láthatók, de infravörös fényben kontrasztos képet mutatnak, így egy infrakamera segítségével pontosan meg lehet határozni a lap irányát. Mivel rugalmas a felület, ha a négyzet másik oldalát az ujjunkkal benyomjuk, akkor a rácsháló torzulásának mintázatából az is jól érzékelhető, hogy mekkora, és milyen irányú erőt fejtettünk ki. Ebből adódóan az ARForce egy speciális, ujjal működő szabadon mozgatható botkormányként funkcionál.

agent3

A japán kutatók ehhez a beviteli eszközhöz illesztettek hozzá egy bővített valóság rendszert, ami egy másik kamera által felvett képre különböző tartalmakat vetít rá. A virtuális tárgyakat természetesen a lappal együtt mozgathajunk az egyik kezünkkel, miközben a másik kezük ujjaival nyomogatva a lap hátoldalát a legkülönbözőbb műveleteket hajthatunk végre ezeken az objektumon.

Az ARForce egyik alkalmazásában például a lapka előtt megjelenített, háromdimenziós animált figurának mozgathatjuk a testrészeit. Csupán a karakter megfelelő végtagját kell a gumilap túloldaláról megnyomnunk és valamelyik irányba elhúznunk, a rendszer ujjunk mozgását érzékelve a virtuális térben vele együtt animálja a figurát. Egy másik alkalmazásban egy űrhajót irányítunk a lap mozgatásával. Ebben a játékban lőhetünk is az ellenfélre, ha megfelelő helyen és szögben tudjuk megbökni a gumi hátoldalát.

A bővített valóság a háromdimenziós iránytűvel felszerelt, GPS-es mobiltelefonok megjelenésével nagyon nagy népszerűségnek örvend mostanában a fejlesztők körében. A Tokiói Egyetem kutatói az AR által nyújtott felhasználói élményt bővítik tovább azzal, hogy tapintással léphetünk a rendszerrel interakcióba. Az, hogy ujjunkat nem gépelésre vagy egy mutató eszköz mozgatására használjuk, hanem közvetlenül kapcsolatba kerül az interfésszel és a megjelenített tartalommal, sokkal személyesebbé, természetesebbé teszi az interakciót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!