Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Drága lesz az Office 2010

2010.01.06. 10:59
A Microsoftot nem zavarják az ingyenes Office-vetélytársak, közel százezer forintnak megfelelő áron dobja piacra az Office 2010 legnagyobb verzióját.

A Microsoft bejelentette a jó néhány hónapja publikus béta állapotban levő, és várhatóan júniusban megjelenő új Office irodai programcsomag árait. A cég szerint a bétát kétmillióan használják, és a visszajelzések 90 százaléka pozitív. Mivel a Windows mellett az Office számít hagyományosan a cég aranytojást tojó tyúkjának, és tízmilliárd dolláros nagyságrendű bevétele van a Microsoftnak egy-egy új verzióból, az árazás különösen fontos kérdés.

Főleg most, amikor az ingyenes megoldások az OpenOffice-tól a Google Docsig minden eddiginél erősebben vonzzák el a felhasználókat a Microsoft Office-tól, aminek ez egyébként a 13. verziója az 1989-ben még Macintosh gépekre megjelent legelső óta.

Bár több elemző azt várta, az ingyenes konkurencia hatására a Microsoft a megszokottnál alacsonyabb áron vezeti be az új verziókat, az Office 2010 árai meglepően magasak. Magánfelhasználók három változat közül választhatnak: az alapprogramokat (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) tartalmazó Home and Student kiadás 149 dollárért (28 ezer forint), az pluszban az Outlookot tartalmazó középső, Home and Business nevű verziót 279-ért (52 ezer forint), míg a full extrás Professional változatot (az eddigiek mellett az Access és a Publisher a csomag tartalma) 499-ért (94 ezer forint) ajánlja a Microsoft a viszonteladóknak a polcokra tenni.

Mindhármat két-két számítógépre lehet telepíteni. A legolcsóbb verzió a diákoknak szánt kedvezményes Academic kiadás lesz, 99 dollárért (19 ezer forint).

Az eddig megszokott kedvezményes váltás a régebbi verziókról az újra egyelőre nem szerepel a Microsoft bejelentett tervei között, aki a legutóbbi 2007-es Office-t használja, ugyanannyit fizet majd az újért, mint az első vásárlók. Az elmúlt években az Upgrade programmal akár az ár felét is megspórolhatták a régebbi felhasználók.

Új viszont a termékkulcskártyák (product key card) bevezetése, amivel az új számítógépekre előre telepített Office verzióban kapcsolhatjuk ki az egyes programok blokkolását. Ilyen módon 20-30 százalékkal olcsóbbak az egyes Office-verziók, bár nem jár hozzájuk doboz, kézikönyv, dvd és hasonlók.

Magyar árakról egyelőre nincsenek hírek, a cikkben említett összegek az amerikai árak forintra váltott megfelelői napi árfolyamon.