Erzsébet
1 °C
4 °C

Virtuális világok a valódi biztonságért

2010.01.23. 20:47
A számítógépes modellezés, a csoportviselkedés-előrejelzés fejlődése, a videojátékok egyre jobb grafikája olyan virtuális világokhoz vezet, amelyekben biztonsági szakemberek hadászati, mentési műveleteket tesztelnek, kimeneteket prognosztizálnak.

„Javaslataik következményeit jobban megérthetik, ha interakciókat létesítenek virtuális világokkal. Előállnak egy biztonsági opcióval, majd a szkeptikus katonai vezetőknek megmutatják, mi várható. Jobban látják és megértik egy-egy művelet előnyeit, hátrányait, az adott csoport viselkedésére gyakorolt rövid- és hosszútávú következményeit” – véli a Maryland Egyetem két kutatója, V.S. Subrahamanian és John Dickerson.

Tudják, miről beszélnek: kidolgozták a virtuális Afganisztán, Pakisztán és más forró térségek lemodellezéséhez szükséges számítási alapokat, szoftvert fejlesztettek hozzá. Sztochasztikus ellenfél-modellező ágenseik (SOMA) voltaképpen egy, az adott csoport múltbeli viselkedéséről szóló adatokat használó, azok alapján számításokat végző mesterségesintelligencia-program. A program mondja meg mennyi a valószínűsége ennek és ennek a cselekvésnek ebben és ebben a szituációban. Igen sok szituációt, és még több cselekvési lehetőséget dolgoz fel. Kulturális szigeteik valódi környezetek virtuális reprezentációi; viselkedési modellek alapján cselekvő lakóikat a szóban forgó térségre jellemző karakterekről mintázták. CONVEX és CAPE előrejelző motorjaik hitelesített történelmi adatokra támaszkodva működnek.

Jelenleg ott tartanak, hogy komolyan elgondolkozhatnak a csoportviselkedés változásaihoz és a helyi viszonyokhoz automatikusan alkalmazkodó számítógép által generált modellek létrehozásán. A továbbiakban együtt akarnak dolgozni biztonsági elemzőkkel; az ő ismereteik és tapasztalataik nélkülözhetetlenek a világok felépítéséhez, majd ahhoz, hogy ottani tevékenységük alapján megjósolják, mely forgatókönyvek eredményeznek optimális kimenetet.

A játék minden egyes pillanatban rendelkezik egy állapottal, például leírja, mi a helyzet egy völgyben. Ha az amerikai erők és a helyi hatóságok harcot indítanak az ottani vezetők ellen, az állapot megváltozik. Egy adott csoport többféleképpen reagálhat a változásra, viszont matematika-alapú valószínűségi elosztást figyelembe véve kiszámítható, milyen reakciót várhatunk, melyiket választja a több közül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?