Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Saját operációs rendszert építenek Indiában

2010.05.14. 09:15
A központilag elindított projektet nemzetbiztonsági szempontok vezérlik, mivel komoly veszélynek érzik a külföldi termékek miatti kiszolgáltatottságot.

A The Times of India értesülései szerint az indiai kormányzat elindított egy projektet, ami egy nemzeti operációs rendszer kifejlesztését veszi célba, hogy mérsékeljék az e téren tapasztalható függőségüket, illetve elejét vegyék az ország különféle intézményei ellen indított cybertámadásoknak.

Az indiai kormány az év elején hozott létre egy testületet, melynek feladata olyan rendszerek fejlesztése, amelyek nemzetbiztonságilag is megfelelnek India érdekeinek. A kormányzati elvárások szerint nem gond, ha a saját fejlesztésű rendszerek kisebb tudásúak, mint amilyeneket a nemzetközi piacról be tudnak szerezni, fontosabb szempont, hogy az irányítás és ellenőrzés hazai kézben legyen, így hatékonyabban tudnak fellépni az internetes bűnözők támadásai ellen.

A közelmúltban indiai kormányhivatalokat is értek online támadások (ezek fő gyanúsítottja Kína), érthető, hogy a védelmi minisztérium kérése meghallgatásra talált: az indiai biztonsági szakértők a nemzetvédelmi szempontokból kiindulva nem bíznak meg a külföldi termékekben.

Az indiai helyzet különlegessége, hogy az ország technológiailag a világ élvonalába tartozik: egyre magasabb színvonalú a helyi képzés, diákok ezrei tanulnak az Egyesült Államokban a legjobb iskolákban, egy részük végzés után vissza is tér hazájába. Mind nagyobb számban jelennek meg külföldi informatikai cégek befektetőként Indiában, akik mintát és inspirációt adnak. Kialakulóban van egy magasan képzett informatikusréteg. Ugyanakkor nagy hiányosságuk – saját bevallásuk szerint –, hogy nem önállóak, erős függésben vannak a nyugati cégektől.

A kormányzat arra kéri a távközlési cégeket, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne külföldi eszközöket és szoftvereket alkalmazzanak, a kormányhivatalokat abba az irányba terelik, hogy érzékeny adatok tárolásakor ne olyan megoldásokat válasszanak, melyek közvetlen internetkapcsolattal járnak együtt, emellett kidolgoznak egy központi eljárásrendet is a kibertámadások kezelésére. Az is fontos lépés lehet, hogy a védendő kormányzati kommunikáció és adattárolás számára egy biztonságos hazai rendszert építenek ki.