Jön a magyar Xbox Live, de lehet, hogy nem magyarul

2010.06.16. 19:00
Öt évvel az Xbox 360 megjelenése után Magyarországra érkezik, ami nem hivatalosan már rég itt van. A Microsoftnak nem lesz könnyű dolga, ha át akarja szoktatni a hivatalos magyar Xbox Live-ra a játékosokat.

Hét elején érkezett a hír a Microsofttól, hogy ősszel kilenc ország – Magyarország mellett Chile, Kolumbia, Dél-Afrika, Lengyelország, Csehország, Oroszország, Brazília és Görögország – csatlakozik az Xbox 360 online rendszeréhez, a Live-hoz. Hogy miért kellett ilyen sokat várnunk erre, jó kérdés – nem a Microsoft magyar emberein múlt, az biztos, az anyacég mozdult igen-igen nehézkesen.

A rendszer az előfizetési díjért lehetővé teszi az online játékot a konzolon, le lehet tölteni játékokat rajta keresztül (ez a funkció az ingyenes Silver regisztrációval is elérhető), lehet vele facebookozni, twitterezni, filmeket nézi. És persze közösségi élményt is rejt a rendszer, barátkozhatunk, villoghatunk a gamerscore-unkkal (a játékokban teljesített feladatok, nagyobb mérföldkövek után járó pontok, amik a felhasználói profilon gyűlnek).

A gond az, hogy aki nagyon akart, az a konzol premierje óta eltelt öt évben rég csatlakozott már a Live-hoz Magyarországról. Elég ugyanis egy németországi, angliai vagy amerikai címet megadni a regisztrációkor, és máris benn vagyunk. Igaz, nem hivatalosan, amiből bosszantó hiányosságok adódnak, például a rendszer egy ideje nem fogad el magyar bankkártyaszámot, a játékok és a dlc-k (downloadable content, kiegészítő tartalom egy játékhoz) közül pedig több nem érhető el a régiónkban. A Gears of Warhoz például nem lehet új pályákat letölteni Magyarországon, és a teljes játékok letöltésében is furcsa anomáliák tapasztalhatók – a Doomot nem lehet leszedni, de a Doom 2-t igen.

Szürkezóna

Kérdés, mennyiben fog ezen változtatni a magyar Xbox Live, és mennyire lesz problémás a váltás a szürke felhasználói azonosítókról a hivatalosakra. Az éppen zajló E3-on Marc Whitten, a Live vezető termékmenedzsere személyesen is bejelentette az őszi csatlakozást, ezért letámadtam, azt gondolván, ha valaki, ő tud válaszolni ezekre a kérdésekre. Úgy lepattantam róla, mint Mario a tekikatonáról, szép verbális sormintát kaptam a „még gondolkodunk rajta” és az „ezt még nem árulhatom el” válaszokból.

Vígh Attila, a Microsoft Magyarország marketingese már beszédesebb volt, de sok konkrétumot ő sem árulhatott el. A pontos bevezetési dátumot például nem mondta el, csak annyit, hogy lenne értelme a Kinect premierjének közelében elindítani a szolgáltatást, mert annak szintén lesznek Live-os szolgáltatásai – ez novemberi dátumot sejtet. „Lesz a magyar Live-on online játéklehetőség, természetesen a közösségi kapcsolatok kezelése, illetve a teljes letölthető játékkínálat” – mondta. „Tehát ami a játékok közül nem volt elérhető szürke profillal, az hivatalossal elérhető lesz.”

Ehhez azonban a már regisztrált júzernek váltania kell a szürke profilról a hivatalosra, ami nem feltétlenül lesz fájdalommentes. „Ha valaki egy nem hivatalos azonosítón összehoz pár tízezer pontot, minden bizonnyal szeretné továbbvinni a hivatalos magyar profilra” – fogalmazott Bényi László, az 576 Kbyte magazin főszerkesztője, akinek a gamerscore-ja a napokban lépte át a százezret. „Ha erre nincs lehetőség, elképzelhető, hogy inkább marad a szürke zónában.”

Vígh még nem tudja, lehet-e majd migrálni a felhasználói profilokat, és azt sem, lesz-e kimondottan magyar tartalom a Live-on. „Tudunk az igényekről, tudjuk, hogy mik fontosak a magyar játékosoknak, ezeket jelezzük a külföldi kollégáknak is” – mondta.

Az sem tiszta még, milyen funkciók lesznek pontosan elérhetők, illetve a szolgáltatás árazása is homályos (bár szinte biztos, hogy az európai 50 eurós éves díj lesz az alap). Sőt, az sem biztos, hogy a felhasználói felületen magyar nyelvűvé változnak a feliratok a csatlakozás után, lehet, hogy a hivatalos magyar játékosok is azt olvassák majd, hogy „friends” és „gamerscore”. Vígh szerint jogi és technikai akadályai is vannak a magyarításnak, ezért a Microsoft nem tudja biztosra ígérni, hogy magyarul kommunikál majd a magyar Live.  • Hírek
  • Hírek