Elfacebookosodik az MSN

2010.07.06. 18:18
„Megjelent a Windows Live Essentials 2010 bétája! Hogy mi? Hát a Live Wave 4. És az mi? Az az új MSN. Ja, hát miért nem ezzel kezdted?” Nem tudom, hányszor hangozhat el mostanában ez a beszélgetés, de jól mutatja, hogy talán a világ legsikertelenebb marketinges akciója volt, amikor 2005-ben a Microsoft megpróbálta MSN-ről Windows Live-ra átnevezni a csevegőprogramját, és az összes köré épített szolgáltatást.

Most még nagyobb változás előtt áll a rendszer, amit valószínűleg az idők végezetéig MSN néven fog mindenki emlegetni: belenő a Facebookba, a MySpace-be, aztán pedig minden webes szolgáltatásba, ami hagyja magát.

300 millió nem elég

Az MSN-t becslések szerint úgy 330-350 millióan használják ma a világon, ez az a csevegőprogram, amin egyszerűen muszáj fenn lenni, akkor is, ha történetesen utáljuk, mert biztosan van pár ismerősünk, aki csak ezen át elérhető, és teljesen reménytelen rábeszélni Skype-ra, GTalkra vagy akár a Facebook chatre. Legalábbis ez volt a helyzet sokáig, de mára egy csomó konkurens annyira a nyakára nőtt a Microsoft programjának, hogy muszáj volt lépni valamit. Ez a lépés a Wave 4, úgy is mint Essentials 2010, úgy is mint az új MSN, ami egyelőre béta állapotban érhető el, és a tervek szerint ősszel jön ki belőle a végleges verzió.

Gyorsan szögezzük le: a Wave 4 csomag valójában sokkal több, mint a felújított csevegőprogram. Van benne új email- és fotórendszerező, videóvágó, szövegszerkesztő, a gyerekek lelki üdvére figyelő internetszűrő, meg vagy fél tucat kisebb szolgáltatás, amelyekben egy közös van: senkit nem érdekelnek. Legalábbis messze nem annyira, mint maga a csevegőprogram, amit mindenki használ. Ebből fakadóan innentől csak a Messengerrel (csak hogy újabb néven szólítsuk a csevegőprogramot, és fokozzuk a káoszt) foglalkozunk.

Maga a beszélgetésablak ugyanolyan maradt, mint volt
Maga a beszélgetésablak ugyanolyan maradt, mint volt

Nagy étvágyú Silverlight

Ha valaki használ már egy ideje csevegőprogramokat, nem gondolná, hogy egy ilyen szolgáltatásnak különösebben nagy igényei lennének hardver-, vagy operációsrendszer-téren. Elvégre az ICQ-n már a kilencvenes évek végén vidáman cseteltünk, olyan gépeken, amelyeknél bármelyik mai párezer forintos mobiltelefon erősebb. Ehhez képest elég meglepő a hivatalos minimum: Windows 7 vagy Vista, 1,6 GHz-es processzor, 1 giga memória.

Aztán még az ennek bő dupláját teljesítő tesztgépünkön is idegesítően lassan indul, és úgy felzabál minden erőforrást, hogy rossz nézni. És igen, jól látták: a rendszer nem megy Windows XP-n, vagyis a világszerte a netre kötött gépek közel kétharmadán. Persze ez még csak béta, csak van annyi esze a Microsoftnak, hogy a véglegesből nem zárja ki az XP-júzereket, próbálja nyugtatni magát az ember, aztán persze ki tudja, mennyire sikerül visszafogni a rendszer alapjául szolgáló Silverlight igényeit.

Az alapnézet. A bal hasábban a Facebook-státuszfrissítések, középen az üzenőfalra küldött videók és képek, jobb oldalon az MSN-es ismerősök listája
Az alapnézet. A bal hasábban a Facebook-státuszfrissítések, középen az üzenőfalra küldött videók és képek, jobb oldalon az MSN-es ismerősök listája

Látványfacebook

Ezek után illene valami nagyot villantania a rendszernek, amit meglepő módon meg is tesz: a megszokott ablak, benne az ismerőseink neveivel egy kattintásra teljes képernyőssé nő, és egy Facebook-MSN hibrid lesz belőle (illetve lehetne még MySpace-hibrid is, de az elterjedtebb Facebookkal próbáltuk ki). Bal oldalt két hasábba tördelve a facebookos ismerőseink bejegyzései, képei, videói, jobb oldalt az MSN-es kontaktjaink, átlátható, látványos formában, megkockáztatom, hogy jobban néz ki, mint magán a Facebookon.

Gondolatban már ott tartunk, hogy de jó lenne, ha nemcsak a legnépszerűbb csevegőprogramot és a legnépszerűbb közösségi oldalt integrálná a rendszer, hanem mondjuk az összeset - amikor lassan rájövünk, hogy ez bizony csak látványfacebook, de működni annyira (még?) nem működik. Először is késik az újdonságok átszipkázásával a Facebookról, néha 20-40 percet is, aztán új státuszüzenetet írni, meg a többiekét kommmentelni, képet és linket az üzenőfalunkra feltenni lehet, de hiányzik az emblematikus Like gomb.

Több tucatnyi szolgáltatást csatornázhatunk be, igaz, egyelőre csak a Facebook és a Myspace működik két irányban
Több tucatnyi szolgáltatást csatornázhatunk be, igaz, egyelőre csak a Facebook és a Myspace működik két irányban

Nincs Farmville

Az MSN-en keresztüli facebookozás korlátait nagyon hamar meg lehet tapasztalni: nem tudjuk még egy ismerősünk adatlapját sem megnézni; ha ilyennel próbálkozunk, a rendszer automatikusan nyit egy Facebook-ablakot a böngészőben hozzá. Már ha éppen be vagyunk lépve a közösségi oldalra. Viszont ha be vagyunk lépve, mi értelme lenne egy másik, erőforrászabáló programból elérnünk az oldalt mindenféle korlátozások mellett?

És persze hiába keresnénk a százmilliók számára a Facebook savát-borsát adó alkalmazásokat a Farmville-től a napi bibliaidézetig. Az üzenetek között szépen összekeverednek a facebookos és MSN-es származásúak, ami persze nem feltűnő, mert utóbbiból csak az kerül be ide, ha valaki lecseréli a profilképét vagy a személyes üzenetét. Persze egész más lesz a helyzet, ha majd újabb szolgáltatások is becsatornázhatók lesznek.

Fotónézet, tele videókkal
Fotónézet, tele videókkal

A világuralom még messze van

Mert a cél nyilván ez, a Windows Live oldalunkon már működik a dolog, a vagy száz webes szolgáltatásból képes behúzni a frissítéseket az oldal (magyar csak egy van közöttük, a MyVip). És a Wave 4-ben is vannak már erre mutató jelek, a becsatornázott szolgáltatásokból néha szépen átveszi az információkat a rendszer, és megjelennek például a YouTube-ra feltöltött videóim, vagy a wordpresses blogposztjaim az ismerőseim üzenőfalain.

Ha ez mind teljes funkcionalitással bekerül a felszteroidozott csevegőprogramba, kétirányú kommunikációval, vagyis nemcsak bejönnek egy közös folyamba a frissítések, de írni is tudunk kifelé, nos, az egészen életképes rendszernek tűnik. Úgy főleg, hogy a fő képernyőre a microsoftos designereknek csak sikerült elhelyezni egy bannerhelyet, meg egy Bing keresőmezőt is.

A kezelőfelület még tele van teljesen értelmetlen dolgokkal („more” menüpont alá rejtett opciók, ott ahol még bőven lenne hely őket egyesével felsorolni, és hasonlók), de azt már látni rajta, hogy ha ezt meg tudják csinálni úgy a Microsoftnál, hogy valóban működjön, az új MSN nagy dobás lehet. A kérdés az, hogy mennyire lehet majd minden funkciót beépíteni az egyes partneroldalakról, és elérni azt, hogy ne külön-külön ablakokban megnyitott szolgáltatásokat használjunk szimultán, hanem mindet az MSN-ből. Mindenesetre a program mostani formája helyett érdemesebb külön futtatni egy ablakban a Facebookot, és egy másikban a csevegőprogramból valami pehelysúlyú verziót.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM