Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A Firefox az úr a magyar interneten

2010.08.08. 19:35
A magyar böngészőpiacon nem sok a mozgás: egyedül a Google szoftverének népszerűsége nő, mégpedig az Internet Explorer kárára.

Stabilan gyarapítja részesedését a magyarországi internetezők számítógépein a 2008 szeptemberében – akkor még csak nyilvános bétaként – megjelent Google Chrome. A böngészők versenyébe viszonylag későn benevező program már tavaly nyáron megelőzte az Operát, és attól ugyan még messze van, hogy megszorongassa a két nagy riválist, a Firefoxot és az Internet Explorert, mostanra tízszázalékos részesedést szerzett.

A Gemius SA internetes piackutató legfrissebb statisztikája szerint a múlt héten a Chrome a hazai internetezők számítógépeinek 9,98 százalékán volt megtalálható. A program elterjedtsége stabilan nő: az idén eddig 5,22 százalékponttal emelkedett. A hazai böngészőpiacon egyébként fél éve csupán ez a dinamika tapasztalható (a Chrome részesedésének növekedése és az Internet Explorer ezzel egyenesen arányos térvesztése), az erőviszonyok amúgy bebetonozódtak. A piacvezető Firefox őrzi valamivel 50 százalék feletti befolyását, míg az alsóházban az Opera 3,5, a Safari pedig 0,5 százalék közeléből képtelen elmozdulni. Az Explorer már alig van 30 százalék fölött.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt több mint száz hazai weboldal használja, melyek közt van banki weboldal és népszerű hírportál egyaránt. Az augusztus 1-jén véget ért héten több mint 1,08 milliárd lapletöltés volt az alapja a mérésnek.