Péntektől tilos Windows XP-vel árulni új számítógépeket

2010.10.26. 17:44
Szimbolikus tettre szánta rá magát a Microsoft, amikor a Windows 7 operációs rendszer kiadásának első évfordulóján, október 22-én nemcsak a Win 7 eredményeit ünnepelték meg, hanem újabb szöget vertek a kilenc éve kiadott, óriási sikert elért Windows XP koporsójába is. Péntek óta tilos a gyártóknak előre telepített XP-vel kínálniuk az új számítógépeket – még netbookokra sem tehetik fel legálisan a régi rendszert.

Az úgynevezett downgrade lehetősége még fennáll, mivel ennek határidejét a Microsoft a gyártói és felhasználói nyomás hatására meghosszabbította (eredetileg ezt is leállították volna október 22-én). A kettős licencű (XP, illetve Windows 7 Professional) gépekhez a vásárlók – általában a géppark egységességét fenntartani kívánó cégek – a Windows 7 első javítócsomagjának megjelenéséig juthatnak hozzá, vagyis az előrejelzések szerint 2011 elején zárul le ez az akció. A Windows 7 SP1 jelenleg még a bétaváltozatnál tart, a kiadásra jelölt, RC-verzió épp a napokban szivárgott ki az internetre.

Az XP támogatása elvileg már 2009 áprilisában megszűnt, a harmadik javítócsomaggal rendelkező rendszerekhez 2014 áprilisáig jár az úgynevezett kiterjesztett támogatás, vagyis a biztonsági hibák javítása addig garantált.

Bár az évforduló kapcsán a Microsoft közölte, hogy nagy siker a Windows 7, az átállás lassú. A Net Applications adatai szerint az operációs rendszerek piacán az XP még mindig 60 százalékos részesedést birtokol, míg a Vista 13,4, az egy év alatt több mint 240 millió eladott licencet számláló Windows 7 pedig 17,1 százalékon áll.  • Hírek
  • Megtakarítás