11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28. ÉLŐ
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Csal az Internet Explorer 9 a sebességteszteken

2010.11.18. 12:08
A Firefoxot fejlesztő Mozilla alapítvány egyik programozója, Rob Sayre robbantotta ki a botrányt: az Internet Explorer legutóbbi, 9-es verziószámú változata csal a böngészők tesztjeiben leggyakrabban használt mérőprogramban, a Sunspiderben.

Sayre a Firefox 4 eredményeit hasonlítgatta össze a konkurens böngészőkkel, amikor észrevette, hogy a 27 feladatból álló Sunspider egyik feladatánál az Explorer 9 valósággal megtáltosodik, és messze lekörözi a vetélytársakat: 1 ezredmásodperc alatt végez azzal a számítással, amire a többi feladatban rendre gyorsabb többi böngészőnek ennek a 7-10-szerese kell. A programozó átírta a tesztfeladatot úgy, hogy a feladat jellege megmaradjon, csak más adatokkal kelljen ugyanazt a számítást elvégezni. A megpiszkált teszten az IE9 hússzoros lassulást produkált, míg a referenciaként használt Chrome és az Opera ugyanazt az időt hozta, mint az eredeti feladatnál.

Mindez arra utal, hogy az Explorer programozói csaltak (finomabban fogalmazva: a Sunspider tesztjére optimalizálták a programjukat), és egyszerűen előre elárulták a böngészőnek, hogy mi a válasz a tesztfeladatra, így megspórolva az egyébként a számolás által igényelt 20 ms-t, ami a végső teszteredményben 5-6 százalékos javulást jelentett.

A Microsoft hivatalos válaszában arra hivatkozik, hogy a dead code elimination nevű optimalizációs technika miatt gyorsult fel a kérdéses feladatnál a böngésző. Ez a trükk annyit tesz, hogy az olyan számításokat, amelyeknek az eredményét később nem használja fel a program semmire, egyszerűen nem is végzi el. Ahogy több programozó is rámutat a Hacker News fórumain, mindez nem magyarázza, hogy miért lassul le a böngésző, ha ugyanazt a feladatot más adatokkal kell megismételnie.

A Sunspider tesztet egyébként az Apple programozói készítették és fejlesztik, ezért főként olyan vádak szokták érni, hogy az Apple böngészőjének, a Safarinak, illetve az ugyanarra az alapra épülő Chrome-nak kedvez a feladatok kialakításával.  • Hírek
  • Bankszámla