Putyin windowstalanítja Oroszországot

2010.12.28. 12:50
Oroszországban már többször megpróbálták Linuxra váltani a Windowst, sikertelenül. Putyinnal nyíltan szembemenni azonban a legerősebb lobbicsoportok sem mernek.

Vlagyimir Putyin személyes kezdeményezésére indul el 2011 közepétől az a program Oroszországban, ami az összes állami intézmény számítógépeit Linux operációs rendszerre, és más nyílt forráskódú szoftverekre állítaná át. A teljes átállás 2015-re fejeződne be a tervek szerint.

Oroszországban már több kísérlet is volt a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztésére (főként az oktatásügyben), de különböző lobbicsoportoknak a kellő politikai hátszél hiányában ezt eddig mindig sikerült megakadályozniuk. Mivel a mostani terv mögött személyesen Putyin áll (aki a hírek szerint a Linux nagy tisztelője), nem valószínű, hogy bárki merne keresztbe tenni a projektnek.

A Linuxra váltás fő indoka, hogy olcsóbb és biztonságosabb a Windowsnál, és csökkenti az ország függőségét az amerikai technológiától.

A terv első, mindössze 17 oldalas dokumentációja szerint 2011 az előkészítéssel és tesztekkel fog telni, és a konkrét átállás 2012-ben kezdődik, és a kormányzati szerveknél alkalmazott végleges ingyenes programcsomag csak 2014-ben mutatkozik be. Tervben van egy App Store-szerű, linuxos alkalmazások ellenőrzött terjesztésére szolgáló központi disztribúciós rendszer kiépítése is.  • Bérelnék
  • Bankszámla