Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin windowstalanítja Oroszországot

2010.12.28. 12:50
Oroszországban már többször megpróbálták Linuxra váltani a Windowst, sikertelenül. Putyinnal nyíltan szembemenni azonban a legerősebb lobbicsoportok sem mernek.

Vlagyimir Putyin személyes kezdeményezésére indul el 2011 közepétől az a program Oroszországban, ami az összes állami intézmény számítógépeit Linux operációs rendszerre, és más nyílt forráskódú szoftverekre állítaná át. A teljes átállás 2015-re fejeződne be a tervek szerint.

Oroszországban már több kísérlet is volt a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztésére (főként az oktatásügyben), de különböző lobbicsoportoknak a kellő politikai hátszél hiányában ezt eddig mindig sikerült megakadályozniuk. Mivel a mostani terv mögött személyesen Putyin áll (aki a hírek szerint a Linux nagy tisztelője), nem valószínű, hogy bárki merne keresztbe tenni a projektnek.

A Linuxra váltás fő indoka, hogy olcsóbb és biztonságosabb a Windowsnál, és csökkenti az ország függőségét az amerikai technológiától.

A terv első, mindössze 17 oldalas dokumentációja szerint 2011 az előkészítéssel és tesztekkel fog telni, és a konkrét átállás 2012-ben kezdődik, és a kormányzati szerveknél alkalmazott végleges ingyenes programcsomag csak 2014-ben mutatkozik be. Tervben van egy App Store-szerű, linuxos alkalmazások ellenőrzött terjesztésére szolgáló központi disztribúciós rendszer kiépítése is.