Bemutatta legújabb fejlesztését a Bittorrent feltalálója

2011.01.20. 11:31
Bram Cohen, a programozó, aki tíz éve a Bittorrent protokollal fenekestül forgatta fel a fájlcserét, és azzal az egész internetet, betekintést engedett a Torrentfreak fájlcsereportálnak legújabb projektjébe.

Cohen az autizmus egyik enyhébb fajtájával, Asperger-szindrómával küzd, ami miatt elég nehezen tud csapatban dolgozni. Több ilyen próbálkozás (dolgozott például a legnépszerűbb videojátékos online disztribúciós rendszeren, a Steamen) után visszatért a magányos programozáshoz, és a videostreaming technológiákat próbálja a fájlcserénél alkalmazott p2p alapra átültetni.

Ez azt jelenti, hogy egy netes videót nem a YouTube központi szerveréről nézne a több millió felhasználó, hanem a már letöltött részeket egymás gépeiről töltenék tovább. Ez óriási terhelést venne le a kiszolgáló központi szerverről, és azt egyenletesen osztaná el a hálózatban, kihasználva egyébként üresen álló sávszélességeket.

Ilyen megoldások már születtek (a legismertebb a Swarmplayer), de egyelőre felemás a sikerük, nagyon leterhelik a felhasználók gépeit.

Cohen elmondása szerint programozói szempontból az a legkeményebb kihívás egy ilyen rendszer megalkotásában, hogy nagyon sokszor kell az adatcsomagok útját újrakonfigurálni ahhoz, hogy mindig a legrövidebb úton, az optimális gépről töltődjön a videó aktuális pár másodperce a célpont gépre.

A technikai részletekről Cohen egyelőre nem árult el szinte semmit, azt lehet csak biztosan tudni, hogy Cohen már egy éve dolgozik a rendszeren, és néhány hónapon belül nyilvános demót szeretne kiadni belőle (jó eséllyel júliusban, a Bittorrent tizedik születésnapjára időzítve).  • Hírek
  • Hírek