Még mindig a Windows XP a király itthon

2011.01.20. 16:16
A közel tíz évvel ezelőtt kiadott Windows XP a mai napig a legelterjedtebb operációs rendszer Magyarországon, noha a részesedését évek óta morzsolják az utódai. Ez a trend a Windows 7 2009. októberi megjelenését követően felgyorsult: tavaly karácsonyra 70 százalék alá esett az XP részesedése a magyar internetezők körében.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt több mint száz hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten több mint 873 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

A trend: Windows XP (zöld), Windows 7 (piros), Vista (kék) (Forrás: Rankings.hu)
A trend: Windows XP (zöld), Windows 7 (piros), Vista (kék) (Forrás: Rankings.hu)

Amint az a Gemius SA internetes statisztikájából kiderül, a mérések kezdetén, 2007 elején a Windows XP 94 százalék közeli piaci résszel rendelkezett, mely 2009 januárjában bukott 90 százalék, majd tavaly márciusban 80 százalék alá. A következő tíz százalékpont elvesztéséhez már elég volt háromnegyed év, köszönhetően a Windows 7 népszerűségének.

A legfrissebb Windows-verzió az elmúlt időszakban átlagosan 1–1,1 százalékponttal gyarapítja a részesedését havonta, főként az XP kárára. A Vista kikopása egy ideje lelassult, a nem túl sikeres rendszer piacrésze az elmúlt fél évben mindössze 1 százalékponttal csökkent.

A legfrissebb adatok szerint piacvezető Windows XP részesedése Magyarországon 69,1 százalék, a Windows 7-é 22,5, a Vistáé 5,8, a futottak még kategóriában szereplő Mac OSX 0,9, a Linux pedig 0,8 százalékot gyűjtött össze. A különféle Windows-kiadások részesedése a hazai internetezők számítógépein összesen 97,88 százalékos.  • Hírek
  • Megtakarítás