Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

A Microsoft már nagyon kinyírná az Explorer 6-ot

2011.03.07. 12:50
A Microsoft külön weboldalt indított annak a kampánynak, amiben megpróbálja a felhasználókat lebeszélni egykori legsikeresebb böngészője, az Internet Explorer 6 használatáról.

A tíz éve, közvetlenül a Windows XP után megjelent böngésző mára borzasztóan elavult, nem támogatja a webes szabványokat, és bár 2014-ig még érkeznek hozzá biztonsági javítások, a legkevésbé biztonságos böngészőnek számít. Az utóbbi években sorra hagyták el az IE6-támogatást a népszerűbb oldalak és szolgáltatások (Google Apps, Facebook, Youtube), de az ie6countdown.com statisztikái szerint még mindig tízmilliók használják a böngészőt.

Világszerte az Explorer 6-felhasználók aránya 12 százalék az összes netező között, ezeknek nagyjából a fele kínai, ahol messze a legmagasabb, 34,5 százalékos a böngésző elterjedtsége. Magasnak (tíz százalék felett ) számít még az IE6 használatának aránya Japánban, Dél-Koreában és Indiában. A legalacsonyabb értékeket Skandináviában mérik: Finnországban és Norvégiában a netezőknek kevesebb mint 1%-a használ Explorer 6-ot.

Magyarország a Gemius Ranking adatai alapján ebből a szempontból a nemzetközi élmezőnyben van, 1,9 százalékos eredménnyel - igaz, nem azért, mert újabb Explorerre váltanak a felhasználók, inkább a Firefox és a Chrome kiemelkedő népszerűsége miatt.

A Microsoft célja az, hogy globálisan 1 százalék alá szorítsa, majd végképp nyugdíjba küldje a hatos Explorert, aminél már három fejlettebb generációt adott ki az elmúlt tíz évben. Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, ez 2013-ban kerülhet elérhető közelségbe.