Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Megjelent a Chrome 10

2011.03.09. 10:25
Újabb verziószámot ugrott a Google böngészője, a Chrome: Windows, Mac és Linux platformra megjelent a Chrome 10.0.648.127-es változata. A tizeses verzióban elérhető újdonságok javarészt azok, melyek a közel három héttel ezelőtt érkezett bétában debütáltak.

Látványosan javult a Crankshaft kódnevű JavaScript-motor teljesítménye, a cég saját V8 tesztprogramjában a korábbi stabil kiadásnál 66 százalékkal teljesít jobban. Új, hogy a program a videolejátszáskor is támaszkodik a grafikus processzorok számítási kapacitására, ami nagy tehermentesíti a központi processzort. A Google mérései szerint teljes képernyős lejátszásnál akár 80 százalékkal is csökkenhet a CPU terhelése.

A 10-es verzióban lehetőség van a böngészőben – a könyvjelzők, a beállítások, a választott téma és bővítmények mellett – az elmentett jelszavak szinkronizálására is számítógépek között. A felhasználó a gépek közt megosztott jelszóadatbázist egy külön szinkronizálási jelszóval is levédheti. További változás a beállítások átalakítása: ez a menüpont mostantól nem felugró ablakban, hanem önálló lapon jelenik meg, akárcsak a weboldalak. A fejlesztők egy keresőmezőt is beszúrtak erre az oldalra, így nem feltétlenül kell végigtúrni a beállítások minden lehetőségét, elég begépelni a keresett opciót.

A böngészés biztonságosabbá tételét szolgálja, hogy az új verzió alapértelmezés szerint kikapcsolja az elavult, nem frissített bővítményeket is, illetve Windowson sandboxban futtatja a beépített Adobe Flash plugint.

A Chrome 10 az első olyan változat a böngészőből, amely – a Google januári bejelentésével összhangban – nem támogatja a H.264 videoformátumot, ehelyett a nyílt VP8 kodeket és az azt használó WebM formátumot preferálja. A webes videoformátumok terén a böngészőgyártók két táborra oszlanak: a Microsoft és az Apple a H.264 mellett áll, míg a Google, a Mozilla és az Opera a WebM-et támogatja. A Microsoft nemrég kiadott egy kiegészítőt a Chrome böngészőhöz, ami biztosítja a H.264 támogatását.

A Chrome új verziója letölthető a böngésző weboldaláról, de azoknál, akik a korábbi kiadást használják, automatikusan települ.