Gyula
7 °C
20 °C

Március 15-én jön a végleges Internet Explorer 9

2011.03.10. 10:39
A Microsoft március 14-én este (magyar idő szerint 15-én hajnalban) adja ki az Internet Explorer 9 végleges változatát – jelentette be a cég.

A 9-es változattal az a fejlesztők bevallott célja, hogy minden fontos területen felzárkóztassák az Internet Explorert a konkurens böngészőkhöz.

Többek között kiemelt prioritás a webes szabványok követése és a HTML5, a CSS3, a DOM és az SVG támogatása. Újdonság, hogy az új kiadás támaszkodik a grafikus processzorok számítási kapacitására a weboldalak megjelenítésekor. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI (Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, ami a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent. A böngésző nemcsak a HTML5-videók lejátszásakor, de az SVG-objektumok rajzolásakor és a szövegek megjelenítésekor is használja a grafikus csipek erejét.

A Microsoft közel egy évvel ezelőtt, a Las Vegas-i MIX10 webfejlesztői konferencián mutatta be az IE9 első előzetesét. Ez nem volt teljes értékű tesztkiadás, csak az új megjelenítő motor, a Trident képességeinek tesztelését és bemutatását szolgálta. Ezekből összesen négy jelent meg az első béta szeptemberi közzétételéig. Ezt idén februárban követte a kiadásra jelölt (RC) verzió, amely az összes olyan szolgáltatást és funkciót tartalmazta, amely a végleges változatban megtalálható lesz.

Az RC a vállalat szerint jelentősen gyorsabb lett, mint a béta: a WebKit SunSpider sebességtesztben 35 százalékkal jobb teljesítményt nyújt. Csiszoltak a kezelőfelületen is, például az értesítések kezelésén vagy a weboldalak asztalra letűzésén. A geolokációval, szemantikus címkékkel és a WebM-videók támogatásával bővítették a böngésző HTML5-kompatibilitását, illetve bevezették az Tracking Protection technológiát, amellyel a felhasználók az általuk nemkívánatosnak tartott weboldalak előtt láthatatlanná válhatnak, azok nem lesznek képesek nyomon követni az interneten folytatott tevékenységüket, böngészési szokásaikat.

Az Internet Explorer 9 Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerekre lesz letölthető, Windows XP-re nem adják ki. A pletykák szerint az áprilisi MIX11 konferencián már a következő, 10-es sorozatszámú verzió újdonságait fogják bemutatni a webfejlesztőknek.