Konrád
5 °C
17 °C

Nem lesz többé kék halál a Windowsban

2011.04.27. 13:45

A Microsoft új operációs rendszerének, a 2012 végére várt Windows 8-nak nemrég szivárgott ki az első, nagyon korai tesztverziója a redmondi programozóktól, és azóta is folyamatosan érkeznek a fájlcserélő hálózatokra az újabb változatok.

Az első tesztverziók ránézésre még alig volt megkülönböztethetők a Windows 7-ről, azonban a legújabb kiszivárgott változatban (a verziószám pre-Milestone 3 build 7955) orosz bloggerek felfedeztek egy látványos különbséget: ha a rendszer összeomlik, arról fekete színű képernyő tájékoztatja a felhasználót, nem kék, mint a Windows-család tagjaiban ősidők óta szokás.

win8bsod-550x259

A kék színű hibaképernyő az angol szlengben a BSOD (Blue Screen of Death, a halál kék képernyője) nevet kapta, a magyarban a kék halál kifejezést használják rá, mióta Windows a Windows. A legendák szerint azért választották annak idején a kék színt, mert az megnyugtatóan hat az emberre.

A Windows Vista korai bétaverzióiban egyébként vörös volt a rendszerhalált bejelentő képernyő, ahogy több játékkonzolnál, így a teljes Playstation-családnál is a vörös halál jelensége ismert. Fekete képernyővel legutóbb a Windows 3.1 fagyott le, ha DOS-os program futtatása közben érte a rendszerösszeomlás.