Viola
-6 °C
-2 °C

Modembarát adattömörítési eljárás

2002.02.01. 10:35
Egy amerikai vállalat bejelentette, hogy egy új matematikai eljárásnak köszönhetően eredeti méretük századrészére képesek zsugorítani az adatállományokat. Az adattárolás Kolumbusz tojását felfedező ZeoSync-et sokan bírálják, a legvisszafogottabb vélemények szerint alighanem tévedtek egy nagyságrendet.
A ZeoSync a felfedezése nyomán az adattárolás történetének új korszakát látja beköszönteni, és hatalmas megtakarításokat vizionál, például az internetes adatátvitellel kapcsolatban. Az eljárás a floridai székhelyű cég szerint 2003-ben lehet piacérett.

Megdől a Shannon korlát?

Addig azonban még sok a teendő - ismeri el a ZeoSync. Hiszen eddig laboratóriumi körülmények között csak néhány száz bites adatsorokat tömörítettek és állítottak vissza hiánytalanul. Ennek ellenére a chipgyártók és a hollywoodi filmmágnások máris kifejezték érdeklődésüket a technológia iránt.

A ZeoSync állítása szerint a Harvard, a Stanford és a California egyetemek, illetve a MIT meg nem nevezett szakértőivel, sőt varsói, moszkvai, pekingi és nankingi kutatókkal működött együtt. A kooperáció eredménye a "bináris gyorsítású" Zero Space Tuner. Az eljárás alapját a klasszikus fizika, a statikus mechanika és a kvantumelmélet adja - írta közleményében a vállalat.

Ennek segítségével sikerült jelentősen túllépni az adattömörítés matematikusok és informatikusok által általánosan elfogadott felső határát. Ezen a területen a mércét 1948 óta az úgynevezett Shannon korlát adja, mely szerint az információkat mindig csak egy bizonyos pontig lehetséges veszteségek nélkül tömöríteni.

Nem csak kis fájlokon működik?

A ZeoSync azonban a többszörös kompresszió segítségével bármilyen adatfájlt akár századrészére ígér lekicsinyíteni. A mostani eljárások, például a JPG a képek és az MPEG a filmek és zenék területén alig tízszeres tömörítést érnek el, amennyiben a minőségromlás elkerülése is szempont.

Amennyiben valóban működik, és nem bizonyul rossz viccnek a ZeoSync által beharangozott technológia, valóban hatalmas lehetőségek rejlenének benne. Nagy adatcsomagok, például nagyfelbontású filmek átvitele akár modemen is vállalható volna. Csapást jelentene viszont a nagy sávszélességű adathálózatok kiépítésébe pénzüket ölő vállalatok számára.

Ma még megvenni olcsóbb, nem letölteni

Hiszen most még nagy türelemmel kell lennie annak, aki nagy fájlokat, például zenét vagy teljes filmeket akar modemmel vagy ISDN kapcsolattal letölteni az internetről. Még a közepes minőséget nyújtó Video CD formátumban is 600 megabájtot foglal egy-egy komolyabb film.

Modemmel ennek a monstrumnak a letöltése egy teljes napba telne, feltéve hogy a letöltés végig teljes sebességgel működik. A letöltés költsége pedig akkora volna, hogy a megszállott filmrajongó inkább elindul hazulról, és videokazettán vagy DVD-n, sokkal jobb minőségben megveszi a filmet.

Az online értékesítésre építő zenei és filmkiadók mégis fellélegezhetnek. Elképzelhető, hogy az ilyen adatokat a jövőben sokkal kisebbre sikerül összetömöríteni. De ezt nem egy forradalmi újítás hozza, hanem sokkal inkább a jövő számítógépeinek teljesítményétől függ - mondta a Spiegelnek Ernst Mayr, a müncheni műszaki egyetem informatikaprofesszora.

Kiiktatni, ami azonos

Ennek oka, hogy a képek és a filmek eleve veszteségekkel komprimálódnak, de ezt az emberi szem alig vagy egyáltalán nem észleli. A JPEG eljárás esetén például kiiktatják az azonos információk hosszú sorát, például a képek egyszínű felületeit.

A zenei fájloknál használatos MP3 eljárás ezzel szemben a tömörítés során kiszűri azokat a hangokat, melyeket más hangzók elfednek, és az eredeti anyagban gyakorlatilag nem hallhatóak. Ezen felül a sztereo csatornákat a lehető legjobban összefogják.

Ha abból indulunk ki, hogy a számítógépek egyre gyorsabbak lesznek, és megfelelően becsvágyóak vagyunk, ezen a területen minden további nélkül elérhető az egy a százhoz tömörítési arány - mondta Mayr professzor, aki egyébként a német informatikai társaságnál (Gesellschaft für Informatik, GI) az alapkutatások felelőse.

A véletlen adatsoroknál van felső korlát

A ZeoSync mégis azt állítja, hogy amit a Shannon korlát szerint tizedére lehet tömöríteni, azt sokszor kisebbre összepréselik, mégpedig a mostani eljárásokban óhatatlanul jelentkező veszteségek nélkül. A laboratóriumban néhány száz bit hosszúságú, véletlenszerű adatsorokkal sikerült ez a mutatvány.

Itt vagy helytelen szóhasználatról, vagy egyszerű hazugságról van szó - véli Mayr. Egy ezer egyesből álló sort nem gond tömöríteni. Az átvitel helyett elég a túlsó oldalnak azt mondani, és most következik ezer egyes - mondta a matematikus.

A véletlenszerű soroknál, amilyenekre a ZeoSync hivatkozik, ez a túltömörítés egyszerűen lehetetlen. Az ilyen állományokat bitenként kell átvinni - véli Ernst Mayr. A Shannon korlát sem léphető át olyan könnyedén, mint a ZeoSync állítja. Ettől a cégtől semmit nem vennék - foglalta össze a véleményét a professzor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!