Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Az adó és az agyhalál

2008.05.20. 08:28
Benjamin Franklin híres mondása szerint két dolog biztos az életben, az adó és a halál. Miután megküzdöttünk a magyar elektronikus adóbevallás rendszerével, a kettő között is sikerült összefüggést találnunk: mire sikerül elkészíteni az adóbevallást, biztos meghal néhány millió agysejtünk.

Ha az ember kellően bátor, vagy naiv és nem hallott még senkit panaszkodni arról, milyen ijesztően bonyolult a magyar adórendszer, esetleg későn kap észbe és nincs kéznél könyvelő vagy adószakértő, előfordulhat, hogy saját magának kell elkészítenie az adóbevallását. Csak nem lehet az olyan bonyolult - bíztattam magam, és a leadási határidő előtt két nappal nekiálltam letesztelni az APEH adóbevalló programcsomagját, mintha csak egy stratégiai játék lenne, gyenge grafikával, de komplex játékrendszerrel.

Labirintus

Irány az apeh.hu (az oldal középkori módon nem megy www nélkül), ahol rögtön kezdésnek egy figyelmeztetés fogad, hogy már alig maradt időm, töltsem le, töltsem ki, küldjem be, és egy évig rendben is vagyunk. Ez korrekt, klikkelek, töltök, indítom, azt mondja, üdvözöl a 2006-os adóbevalló program. Elbizonytalanodom, itt valami tévedés lesz (vagy 2006 óta nem fizettem volna adót, és most buktam le?). Vissza a főoldalra, ott egy magánszemélyek menüpont, én magánszemély vagyok, klikk. Tájékoztató füzetek közé érkezem, találok egy olyat, hogy "Tájékoztató a magánszemély által átvállalt, valamint saját kötelezettségként befizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, teljesítésének módjáról", aha, ez leszek én.

Na itt döntse el az ember, mit is kell letöltenie

Kapok másfél oldal szöveget, egyetlen kósza félmondatot sem értek belőle, de találok egy mondattöredéket, miszerint "...magánszemélyek 2007. évről benyújtandó 0753-as bevallásának kitöltéséhez...", ebbe kapaszkodhatok, nekem egy 0753-as kell, bármi is legyen az. Beírom az oldal keresőjébe, hogy 0753, kapok eredményül egy olyat, hogy tájékoztató a nyomtatvány technikai hibáiról (nem merek rákattintani), egy olyat, hogy bevallási határidő: február 15. (elegánsan figyelmen kívül hagyom), aztán valahogy visszakavarodok arra az oldalra, ahol már jártam, és kiderül, hogy a 0753 valójában az a program, ami 2006-osként mutatkozott be nemrég.

Letöltésmaraton

Miközben ésszerű magyarázatot keresek arra, hogy miért nem lehetett átírni azt a nyomorult évszámot (lapzártáig nem találtam), letöltögetem a szükséges programokat. Egy darab keretrendszer, megvan. Külön hozzá egy súgó, megvan. A kitöltendő formanyomtatvány, egy 200 oldalas kitöltési útmutató, plusz ehhez egy melléklet, megvan. Rendelkező nyilatkozat az egy százalékomról, rendelkező nyilatkozat a másik egy százalékomról, megvan. Ott figyel még négy másik kitöltési útmutató, de az oldal nem magyarázza meg, mihez mutatják az utat, ezért inkább otthagyom őket, elvégre már hét programot telepítettem, legyen elég ennyi - anno a főiskoláról simán kihajítottak volna, ha egy programozás házifeladatot úgy adok be, hogy hét programot kell hozzá elindítani.

Enyhén remegő kezekkel indítom el a programot, és ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el, hogy milyen figyelmeztetéssel fogad:

Időutazás

Gyors pillantás a naptárra, hátha Uri Geller hajlította meg a téridő-kontinuumot, de nem: még mindig 2008 van, a monitoron pedig a 2006-os adóbevalló programom abban próbál segíteni, hogyan adjam fel a 2005-ös adóbevallásomat. A kamikaze pilóták érezhették úgy magukat, amikor a Zero orrát az ellenséges anyahajó felé fordították, mint én, amikor nekiállok kitölteni végre a 0753-ast. Az eddigiek után passzív-agresszív módon állok hozzá az adózáshoz: meg sem próbálom értelmezni, mi mit jelent; ha a pénzügyes lányoktól kapott papíromon az van, hogy a 88-as oszlop b sorába írjak 26861 forintot, én úgy beírom, hogy a fal adja a másikat. (Valójában nem ennyit kell beírnom, és nem oda, mielőtt valaki nekiállna kiszámolni a fizetésemet.)

Egy hibaüzenet legyen egyértelmű és közérthető. Legalábbis a tankönyvek szerint. Az abev2006 hibaüzenetei majdnem ilyenek.

Végjáték

A taktikám eleinte meglepően jól működik, annak ellenére, hogy nem vagyok egyszerű eset, 2007-ben két munkahelyem volt, és az EKHO is bonyolítja a dolgomat. Szolgai módon másolgatom át a számokat a papírjaimról a programba, aztán bumm: az EKHO-s résznél egyszer csak nincsenek olyan számú oszlopok a programban, amik nekem kellenének. A program az útmutató 31. oldalát ajánlja pánikhelyzet esetére, de ott a nyugdíjjal kapcsolatos információkat találok. Nem tudom mire vélni a célzást, lehet, hogy mégis le kellett volna töltenem az a plusz négy kitöltési útmutatót? Végül beírom a számaimat az összes olyan helyre, ahol nagyjából stimmel a magyarázó szöveg a papírjaimmal, és hibaüzenetet sem kapok - lesz, ami lesz.

Amikor az ellenőrző funkció végre nem köt bele semmibe, megnézem a végeredményt: egy forint jár vissza az év közben levont adóelőlegemből. Nagyvonalúan úgy döntök, ezt otthagyom az államkasszában.

Egy forintot kapok vissza

Mindenki másképp csinálja

A bonyolult magyar adórendszerrel való birkózást tehát az APEH programozói, és a weboldalának készítői sem könnyítik meg - de vajon hogyan játsszák ugyanezt a játékot külföldön? Választásunk a TurboTax nevű amerikai pénzügyi programra esett, amivel az adóbevallást is el lehet készíteni, és valószínűleg nem lehet rossz, mert az eladási toplistákon ugyanúgy feltűnik a neve, mint a legtöbbet kalózkodott programok között.

Öt verziót kapunk a programból, a legegyszerűbb ingyenes, a legdrágább, ami már a tőzsdei ügyleteinket is követi, és a céges adóbevallásunkat is megcsinálhatjuk vele, száz dollár. Nem kell semmit letöltögetni, telepíteni, online működik az egész rendszer. Világos, egyszerű mondatokban fogalmaz, ha valamit elszúrunk vagy nem értünk, elmagyarázza (a fizetős verziókban videókkal is illusztrálja, mit kéne tennünk), linkeket ad a tipikus problémákkal foglalkozó fórumokra, sőt egy kis telefon ikonnal rögtön beszélhetünk is egy élő adószakértővel, ha végképp belebonyolódtunk a rendszerbe (az ingyenes változatban persze ez sincs benne).

Fura módon a TurboTaxszal az adóbevallás kitöltése hosszabb ideig tart (még hasraütésszerű számokkal is), mint az APEH programjával, az amerikai adóhatóság ugyanis roppant kíváncsi, és csak a személyes adatainkat vagy tíz oldalon keresztül kéri el. Viszont olyan szinten bástyázza körül segítségekkel az egyszeri adófizetőt a program, hogy egy pillanatra sem érzi magát tizedannyira sem elveszettnek, mint az APEH oldalára ellátogatva már az első másodperctől kezdve.

Ötleteket lopni persze nem szép dolog, de ha az APEH adóbevalló programjának készítői pusztán szakmai céllal körülnéznének, hogyan lehet ezt másképp csinálni mint ők, és utána spontán az eszükbe jutna egy sor fejlesztési-javítási lehetőség, én nem tudnék haragudni rájuk. Ha az egy százalékomat nem is tudtam erre felajánlani, az egy forintomat nyugodtan használhatják ilyen célra.