Bernadett
-2 °C
4 °C

Hadakozó ágensek

2004.03.08. 12:31
Megszűnt a kétpólusú világrend; szétszóródott, láthatatlanná vált a korábban oly könnyen definiálható ellenség. A váratlan és mindenhol jelenlévő fenyegetés reakciójaként, háttérbe szorulnak a hagyományos - valószínűségi, statisztikai jellegű - háborús játékok. Az ágensalapú modellezés komplexebb kimenetekkel kecsegtet.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta az Egyesült Államok védelmi minisztériuma egyre élénkebben érdeklődik az alternatív megoldások iránt. Amíg létezett a Szovjetunió, elegendőnek tűntek a logikus és szimmetrikus stratégiák. A láthatatlan ellenség aszimmetrikus veszélyt jelent: bárhol és bármikor feltűnhet. Lehet, hogy köztünk jár. Vagy távoli, kulturálisan/történelmileg kevésbé ismert országokban szövi terveit. Hogyan előzzük meg?

Hiába nő a számítógépes kapacitás, elavultak a két szembenálló nagyhatalomra optimalizált régi játékaink. Huszonegyedik századi - Irakra, Afganisztánra, Al-Kaidára alkalmazható - elemzőgépezetek kellenek helyettük.

Közép-keleti Jágók

A Pentagon százmillió dollárt fektetett a jövőre tesztelendő, ágensalapú kognitív modulokat felsorakoztató OneSAF játékba. Individuális szinttől a seregekig, hadműveletekre, rendszerekre, kontroll-folyamatokra egyaránt kiterjed a tervezők figyelme. Terepeket, aktivitást, viselkedésformákat szimulálnak, miközben virtuális terroristákat programoznak.

A Haditengerészet Posztgraduális Iskolájának 2001. januárban alapított Modellezés, Virtuális Környezetek és Szimuláció Intézetében (MOVES) gőzerővel dolgoznak a projekten. Terroristák viselkedését és gondolkodásmódját tanulmányozzák, és öntik gépi kódokba. A Shakespeare Jágójáról elnevezett rendszert gonosz számítógépes karakterek népesítik be. "Valódi, rács mögött ülő rosszfiúkról mintázzuk őket" - nyilatkozta a korábbi Sims-fejlesztő (SimHealth, TeleSim), jelenleg MOVES-kutató és a projektet vezető John Hiles. "Akadnak köztük terroristák is. Valamennyien rendkívül veszélyesek."

Bűnözésre hajlamos környezetet és nem éppen makulátlan élettörténetet (gyerekkori csínytevések, lopások, rablások, paranoia, reménytelenség) generálnak hozzájuk. Hogyan reagálnak instabil közegükben az erőszakot, bosszút sugalmazó üzenetekre? "Gondolkodási mechanizmusukat lépésről lépésre meg akarjuk figyelni" - magyarázza Hiles. Ágenseik minden újból tanulnak, régi ismeretekkel ötvözik a friss információt. Egyelőre kezdetlegesek, de Michael Zyda, a MOVES igazgatója szerint idővel rosszindulatú csoportokká szerveződnek, és hasznukat vesszük a különböző terroristaellenes forgatókönyvek kidolgozásakor.

Mesterlövészek, öngyilkos merénylők szerepében

Joel Pawloski százados a MOVES "kötelékében" fejlesztette a Simsből merítő GI Agentet. Velük még az 1991-es Sivatagi Vihar is hamarabb befejeződött volna - állítja.

Három dimenziós a virtuális környezet, piros és kék pontokból áll a két hadsereg. Tizenhat szabály irányítja a programot. Az ágensek fizikai és lelki tulajdonságokkal rendelkeznek, rangjuk van, csapatokat bíztak rájuk. Fegyverszakértők, egyetlen cél hajtja őket. Történetesen azt az utasítást kapják, hogy okozzanak akkora kárt, amekkorát csak lehet. Követik a parancsot, utánajárnak a kivitelezési módoknak.

Az egyik kísérletnél azt tesztelték, miként osszák el a kék hadsereg kilenc mesterlövészét és kilenc - tíz-tíz katonából álló - raját. Első próbálkozásként, a mesterlövészek együtt harcoltak a többiektől különálló, tizedik osztagban. Csak a játszmák felét nyerték meg. Viszont, amikor minden rajhoz egy (előretolt pozíciójú) mesterlövészt osztottak be, húszból tizenkilencszer a kékek győztek.

Nemcsak a látható, de a láthatatlan fenyegetést szintén kell érzékelniük. Pawloski úgy programozná például az öngyilkos merénylőket, hogy önvédelmi szintjüket majdnem nullára, agresszivitásukat, az adott szervezethez fűződő hűségüket pedig rendkívül magasra állítaná.

Virtuális Közép-Kelet

Ian Lustick
Ian Lustick, a Pennsylvania Egyetem Közép-Kelet szakértő politikatudomány-professzora virtuális Pakisztánt hozott létre (sim politics). Képernyőnkön többezer színes négyzet tűnik fel. Harminc politikai identitásra elosztva, mindegyik egy-egy hipotetikus csoportot jelenít meg. A katonák sárgák, az iszlám szélsőségesek keki-zöldek, és így tovább. Az ágensek programozása után letesztelték, hogy a modell képes-e már létező feltételeket teremteni. Képes volt rá.

A szimuláció tárgya a "szereplők" viszonyulása az ország atomarzenáljához. Mi történik katonai puccs esetén, vagy ha merényletet követnek el az elnök ellen? Miként működnek együtt a különböző pártállású hivatalnokok? A fegyverek láthatatlanok, detonációnál a lokális pozíciójuknak megfelelő négyzetek pöttyösbe mennek át. Beindul a játék: a négyzetek színt váltanak, csoportok erősödnek meg és esnek szét, majd megjelennek és terjednek a pöttyök. Az esetek ötven százalékában a változások polgárháborút és nukleáris konfliktust idéznek elő.

Lustick legismertebb munkája a rendkívül komplex ágensalapú modell MEP (Middle East Polity). Nem kell virtuális Jágókat programozni, mert ha jó a mesterségestársadalom-modell, nélkülük is működésbe lép a gonosz - vallja. Helyi (egyiptomi, jordániai, szaúdi, stb.) újságcikkeket, néprajzi és politikai tanulmányokat, leírásokat, irodalmi forrásokat, például novellákat használt fel.

Mintegy kétezer-ötszáz ágens lakja az Egyesült Államokkal relatíve baráti viszonyban lévő képzeletbeli országot. Laza kapcsolatban állnak a régió többi, összesen körülbelül nyolcezer-ötszáz ágensével. A monarchiát többé-kevésbé diktatórikus eszközökkel tartja fenn az uralkodó osztály. Sokszínű a politikai paletta, polgárai a legeltérőbb elveket képviselik: királypártiak, pán-arabok, mérsékeltek, terrorista-szimpatizánsok, Amerika-ellenesek, Izrael-barátok, fundamentalisták, palesztin menekültek, stb. Miként őrizhető meg az ország stabilitása? Érdekes eredmények születtek: nem az amerikai jelenlét, hanem a jelenlét jellege a zavaró. Minél kaotikusabb a helyzet, minél jobban eluralkodik az erőszak a szomszédos Izraelben, annál nagyobb igény mutatkozik a belső stabilitásra.

Mennyire hiteles, bizonyított a beprogramozott információ? - vetik fel a kételkedők. Will Wright, a Sims atyja szerint lehetetlen előre jelezni a rendszer egészére kiható valamennyi (valós és potenciális) random változást. Meghatározó trendeket, általánosságokat igen, de például az ezer és egy helyi tényezőtől függő iraki ellenállás jövő heti lépéseit már aligha.

"Az ágensalapú modellek csak lehetséges kimeneteket, és nem megmásíthatatlan előrejelzéseket generálnak" - vág vissza Zyda. A politikusoknak kell eldönteniük, melyik a leghitelesebb.