Mátyás
-6 °C
1 °C

Életet ment a mobil

2006.11.26. 13:37
Portugáliai nyaralásunk közben megbetegszünk, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség. Reményvesztetten telefonáljuk körbe a fél világot, járjuk be a poklokat? Az európai uniós CASCOM egyszerűbb megoldást ígér: bízzunk mindent mobiltelefonunk intelligens ágensére!
A 2004-ben indult, 2007 nyarán lezáruló projekt keretében tetszés szerinti mobil kommunikációs eszközön (telefonon, PDA-n, laptopon, stb.) rugalmas szolgáltatásokat nyújtó új platformot fejlesztenek.

A rendszer

Szinte az összes manapság „divatos” technológiát felhasználják hozzá: szemantikus webet, intelligens ágenseket, multi-ágens rendszereket, mesterségesintelligencia-módszereket (automatikus következtetés az információ-visszakeresésben, stb.), p2p megoldásokat. Komoly kihívást jelentő integrációjuk egyetlen „mindent” tartalmazó szolgáltatásrendszert eredményezne.

A CASCOM (Context-aware Business Application Service Co-ordination in Mobile Computing Environments) rendszer fix-vonalas és mobil környezetben egyaránt kontextus-érzékeny üzleti alkalmazásokat koordinálna. Bárhol, bármikor, bármin: nem számítanak az országhatárok, a különböző hálózatok, operációs rendszerek és platformok, mint ahogy mindegy az is, hogy – legyen mobil vagy hagyományos asztali PC – milyen kommunikációs eszközt használunk.

A fejlesztők több szempont miatt bíznak a merész terv sikeres kivitelezésében: optimizmusukat egyrészt a felhasznált technológiák, másrészt a technológiák p2p hálózatokra való telepítésének lehetősége indokolja.

„A p2p általában flexibilitást, mobilitást, autonómiát, hibatűrést és méretezhetőséget nyújt” – nyilatkozta a projektben résztvevő Oliver Keller (Német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont, Saarbrücken).

A rendszer szoftverinfrastruktúra része akármikor elosztható, mozgatható, eltávolítható. A CASCOM-ot meghatározott szerver ugyanúgy hosztolhatja, mint egy egyszerű asztali számítógép vagy például egy PDA.

A magánszféra sérthetetlenségét adatvédelmi kódolással (titkosítással), tanúsítványokkal és a digitális aláírással igyekeznek megőrizni.


Hogyan működik?

A portugáliai nyaralásra visszatérve: a luzitánok országában üdülő finn turista, Valtteri hirtelen lebetegszik. Mobiltelefonján természetesen működik a CASCOM rendszer. Személyre szabott ágense lokalizálja a legközelebbi orvosi rendelőt, kórházat, és felveszi velük a kapcsolatot – egészen pontosan az intézmények ágenseivel, amelyeknek még címre sincs szükségük, hiszen a mobil alapján hozzávetőleg akkor is tudják, hol van Valtteri, ha nincs rajta GPS. Kimennek érte a mentők, beveszik az ambulanciára.

Az ágens személyes, de nem kényes egészségügyi információt juttat el ágenstársához: közli vele, hogy Valtterinek már volt szívrohama, pszichiátriai kezelését viszont titokban tartja. Közben a megfelelő finnországi egészségügyi intézmény CASCOM ágensével is felveszi a kapcsolatot. Utóbbi még részletesebb adatokat juttat el a portugál illetékeseknek, ám ezúttal személyesebb információk is kellenek. Valtteri ágensén keresztül engedélyt ad az adatok használatára. Mivel Németországban szintén élt, ottani kórházaktól is kellenek adatok. Az ágensek gyorsan beszerzik és továbbítják a szükséges információkat, miközben Valtteri biztosítójának ágensével is felveszik a kapcsolatot.

És így tovább, a beteg helyett szinte mindent a CASCOM rendszer intéz. Elrendezi, hogy Valtteri felesége Portugáliába repüljön, módosítja a férj visszaútjának időpontját, informálja munkáltatóját, hogy dolgozójuk pár nap késéssel fog visszatérni.

„A rendszer intelligens viselkedését az ágensek együttműködése eredményezi” – magyarázza Keller. Első demonstrációja ugyan egészségügyi jellegű (amelyben a résztvevők az orvos és a beteg szerepét egyaránt eljátszhatják), de a potenciális alkalmazási területek számának – legalábbis a fejlesztők szerint – csak fantáziánk szabhat határt.