Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Szívás a biztonságos oprendszer

2006.02.10. 10:30
Biztosan van egy-két elvetemült üldözési mániás, akinek a kényelemnél fontosabb az internetezés biztonsága, a fájdalommentes számítógépezéshez szokott átlag felhasználók azonban jobban járnak, ha nem próbálják ki az Anonym.OS operációs rendszert.

Belököm a cédét a meghajtóba, bútolok, a képernyőn hosszú percekig semmitmondó kódok peregnek, majd váratlanul véget ér a folyamat, a kijelzőn megjelenik az Anonym.OS piros betűkből kirakott logója. Üdvözöljük a Mátrixban, kérünk egy rendszerjelszót.
Egyáltalán nem hasonlít a Windows Vistára, noha az is betonból van.

Szövegel

Ezt követően beállítja az időzónát, megkérdezi, hogy automatikusan beállítsa-e az IP címünket, és hogy rendeljen-e véletlenszerűen generált kamu azonosítót (úgynevezett MAC-címet) a hálózati kártyánkhoz. Egyszerre csak egyet kérdez, nehogy összezavarjon, hiszen átlagfelhasználóknak készült. Egy normális operációs rendszernél elméletileg itt van az a fordulópont, amely után már nem kell parancssorban kódokat bepötyögni, csak egérrel böködni, az Anonym.OS azonban gyakran igényel szöveges beavatkozást. Ráadásul olyan alapvető szoftvernél is, mint a szövegszerkesztő.

Csajok közt is lehet hekkelni

Mitől biztonságos az Anonym.OS? Egyrészt nagyon kicsiny az esélye annak, hogy egy vírus megtámadja, mivel erős védelemmel felszerelt OpenBSD oprendszerre épül, amely ráadásul a szokásosnál jóval szigorúbb biztonsági szinten fut. Nem a merevlemezről, hanem a cédéről tölt be mindent, így a számítógép kikapcsolása után nem hagy nyomokat a gépen. Ennek az a hátránya, hogy minden program betöltése hosszú másodpercekig tart, és munkatársakat idegesítően kerreg a cédémeghajtó.

A rendszert összeállító kaos.theory hekkercsoport sok érdekes trükköt bevetett, például úgy állították be a rendszer hálózati tulajdonságait, hogy kívülről egy könnyen támadható Windows XP SP1-nek látszódjon, azaz feltűnés nélkül eltűnhessen e digitális csőcselékben. Az Anonym.OS használja a titkosított vonalakkal összekötött szerverekből felépített Tor hálózatot, amely lehetetlenné teszi az internetes adatok áramlásának követését. A Tor rendszer egyetlen hátránya, hogy lassú, a felhasználók száma ugyanis gyorsabban nő, mint a kiszolgáló szerverek száma: most alig több mint négyszáz szerver van világszerte. A kaos.theory csoport arra kéri a weboldalán a felhasználókat, hogy ne ezzel a rendszerrel rejtsék el magukat letöltés közben, mert a hálózat leterhelésével nagyon sok ember megszívathatnak.

Fejlődnek

A kaos.theory egyébként elismeri, hogy még nem teljes a rendszerük, és az Anonym.OS csupán az első lépés afelé, hogy a névtelen netezés széles körben elérhetővé váljon. A jövőbeni verziók nem cédén, hanem memóriakulcson futnak majd, és a csomagba beleszerelik az Enigmail emailtitkosítást, meg a Gaim Off-The-Record csevegőprogramot, amely nem hagy hátra logfájlokat.