Árpád
-2 °C
4 °C

Negyvennégy hiba a Mac OS X-ben

2005.08.17. 11:39
Az Apple javítócsomagja több tucat biztonsági rést foltoz be a Macintoshok operációs rendszerén. A hibák negyedét korábbi verziókból örökölte a Mac OS X, és nem életveszélyesek, de vannak köztük olyanok is, amelyek révén ügyesen megírt szöveges fájlokkal támadható a rendszer.

Minden idők legterjedelmesebb hibajavító csomagját tette közzé az Apple. A negyvennégy biztonsági rés, amelyeket a csomag betöm, az Apple operációs rendszerének, a Mac OS X-nek 10.3.9-es és 10.4.2-es verzióiban található, és bár nagy részük nem életveszélyes, van közöttük néhány, ami komolyan kiakaszthatja a Macintoshokat. Bár a csomagot az Apple főhadiszállásán, a kaliforniai Cupertinóban hivatalosan nem javítókészletnek, hanem frissítésnek nevezik, a Secunia biztonsági cég "erősen kritikusnak" nevezi a cég által most kijavított hibákat.

A gonosz szöveges fájlok támadása

Az egyik rés a Word dokumentumok és az .rtf kiterjesztésű fájlok megnyitásáért felelős AppKit nevű programban található: ha valaki elég rosszindulatú, kis erőbefektetéssel készíthet olyan szöveges fájlt, amely megnyitás után lefagyasztja a rendszert. Az Apple azzal nyugtatja a felhasználókat, hogy az AppKitet csak kevés alkalmazás használja, és a Microsoft Word OS X-es verzióját nem érinti a hiba.

Veszélyesebbnek tűnnek az Apple ingyenes böngészőjében, a Safariban megbúvó bugok. Ezeket kihasználva áttörhetők az alkalmazás védelmi vonalai, így elég, ha valaki netezés közben egy jól előkészített rtf-fájlra mutató linkre kattint, és máris szabad az út a gonosz vírusok előtt.

A kijavított hibák negyede egyébként már régóta megtalálható az operációs rendszerben. Ezeket korábbi verziókból örökölte az OS X, és nem sok gondot okoztak eddig, egyszerűen azért, mert senki nem fáradozott azzal, hogy kihasználja őket. Az Apple tavaly májusban húsz, idén márciusban tizenkét rést foltozott be egyszerre a Mac OS X-en. A biztonsági hiányosságok gyarapodó száma azt mutatja, hogy az operációs rendszer növekvő népszerűségével együtt sokasodnak a bugokat kihasználó gonosztevők is, akik sokáig egyszerűen jófejségből nem bántották a hekkerkörökben kultikus imádatnak örvendő Apple-t.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?