Judit
3 °C
7 °C

Nyílt forráskód csak 18 éven felülieknek

2002.03.28. 11:15
Kirúgta az Apple azt a tizenöt éves, magát szerényen csak "mohó Mac evangélistaként" definiáló fiút, aki a cég nyílt forráskódú projektjében vett részt. Az indok: a programozó túl fiatalnak találtatott. A közösség tiltakozik, az Apple hajthatatlan.
Finlay Dobbie rengeteget dolgozott az Apple Darwin elnevezésű projektjén, amely a Mac OS X nyílt forráskódjának a magját képezi - egészen addig, amíg a cég rá nem jött, hogy a kóder kiskorú. Mivel az Apple szabályzata szerint a fejlesztőknek legalább 18 évesnek kell lenniük, Dobbie-tól azonnal megvonták az Apple Developer Connection nevű hozzáférési jogot, és így lehetetlenné tették, hogy további, a fejlesztésekhez szükséges eszközöket tölthessen le a cég szerveréről.

Az Apple kritikusai szerint saját maga ellen játszik a cég, ha eltiltja a gyerekeket, hiszen így a termékeitől is elfordulhatnak. "Ez az attitűd szöges ellentétben áll a nyílt forráskód szellemével" - mondta Dobbie a Wirednek. "A Darwinon nagyon sokáig dolgoztam, és mindig szószólója voltam az Apple termékeinek, úgyhogy nem hiszem, hogy ez lenne a módja annak, hogy arra buzdítsanak, hogy ezt továbbra is megtegyem, vagy hogy a későbbiekben nekik dolgozzak." - tette hozzá.

Nem köti a szerződés

Finlay Dobbie
Az Apple szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyről, de egy szakértő szerint elsősorban azért van szükség ilyen furcsa szabályokra, hogy a céget megvédjék. "Minden olyan szerződés, amit egy kiskorú ír alá, megtámadható, és egyoldalúan felmondható" - nyilatkozta Gene Riccoboni internetjogász a Wired magazinnak. Ezek szerint Finlay Dobbie bármikor mondhatja azt, hogy nem volt tudatában annak, hogy mit ír alá, és így könnyen kibújhat a szerződés által előírt kötelezettségek alól. Az ugyan nem illegális, hogy a fiú a cégnek dolgozzon, ám annál veszélyesebb lehet az Apple számára. Ha ugyanis Dobbie részt vesz a fejlesztésben, fiatal kora miatt később nyugodtan mondhatja, hogy a szerzői jogokat mégiscsak inkább magának szeretné.

Többszáz slashdotos tiltakozik

"Törvényesen minden joga megvan az Apple-nek, hogy Dobbie-t letiltsa" - mondta Riccoboni - "ám ez inkább PR-probléma. A jövőben biztos, hogy elpártol jópár fiatal tudós a cégtől." Ezt bizonyítja az is, hogy hétfő óta több, mint hétszázan tiltakoztak a Slashdoton a döntés ellen.

A nyílt forráskód hívői szintén nemtetszésüknek adtak hangot, köztük Peter Wayner a "Szabad hozzáférést mindenkinek, azaz hogy intézte el a Linux és az ingyenes szoftver mozgalom a high-tech titánokat" című bestseller írója is. "Ezek a gyerekek imádják a Macintosh számítógépeket, meg akarják tanulni, hogy hogy működnek, és ügyes dolgokat szeretnének köréjük fejleszteni. És mit csinál az Apple? Eltanácsolja őket. Pedig ezek a srácok egy életen át Macintosh-t használnának. Ez majdnem olyan, mintha megtiltanád, hogy ingyen dolgozzanak neked" - mondta Wayner.

Sok tiltakozó, köztük egyetemi tanárok is, azon igyekeznek, hogy Dobbie-t valahogy visszalobbizzák a projektbe, ám az Apple egyelőre hajthatatlan. "Igaz, hogy különleges erőfeszítésről van szó, de miért ne tehetné ezt meg az Apple, amikor ez a fiú is különlegesen nagy erőfeszítéssel dolgozott a cég projektjében? Igen rövidlátó az Apple döntése, és arra enged következtetni, hogy épp azt felejtették el, hogy honnan indultak, mik voltak a gyökereik." - jelentette ki Elliot Soloway, a Michigani Egyetem professzora.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?