Nyílt forráskód csak 18 éven felülieknek

2002.03.28. 11:15
Kirúgta az Apple azt a tizenöt éves, magát szerényen csak "mohó Mac evangélistaként" definiáló fiút, aki a cég nyílt forráskódú projektjében vett részt. Az indok: a programozó túl fiatalnak találtatott. A közösség tiltakozik, az Apple hajthatatlan.
Finlay Dobbie rengeteget dolgozott az Apple Darwin elnevezésű projektjén, amely a Mac OS X nyílt forráskódjának a magját képezi - egészen addig, amíg a cég rá nem jött, hogy a kóder kiskorú. Mivel az Apple szabályzata szerint a fejlesztőknek legalább 18 évesnek kell lenniük, Dobbie-tól azonnal megvonták az Apple Developer Connection nevű hozzáférési jogot, és így lehetetlenné tették, hogy további, a fejlesztésekhez szükséges eszközöket tölthessen le a cég szerveréről.

Az Apple kritikusai szerint saját maga ellen játszik a cég, ha eltiltja a gyerekeket, hiszen így a termékeitől is elfordulhatnak. "Ez az attitűd szöges ellentétben áll a nyílt forráskód szellemével" - mondta Dobbie a Wirednek. "A Darwinon nagyon sokáig dolgoztam, és mindig szószólója voltam az Apple termékeinek, úgyhogy nem hiszem, hogy ez lenne a módja annak, hogy arra buzdítsanak, hogy ezt továbbra is megtegyem, vagy hogy a későbbiekben nekik dolgozzak." - tette hozzá.

Nem köti a szerződés

Finlay Dobbie
Az Apple szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyről, de egy szakértő szerint elsősorban azért van szükség ilyen furcsa szabályokra, hogy a céget megvédjék. "Minden olyan szerződés, amit egy kiskorú ír alá, megtámadható, és egyoldalúan felmondható" - nyilatkozta Gene Riccoboni internetjogász a Wired magazinnak. Ezek szerint Finlay Dobbie bármikor mondhatja azt, hogy nem volt tudatában annak, hogy mit ír alá, és így könnyen kibújhat a szerződés által előírt kötelezettségek alól. Az ugyan nem illegális, hogy a fiú a cégnek dolgozzon, ám annál veszélyesebb lehet az Apple számára. Ha ugyanis Dobbie részt vesz a fejlesztésben, fiatal kora miatt később nyugodtan mondhatja, hogy a szerzői jogokat mégiscsak inkább magának szeretné.

Többszáz slashdotos tiltakozik

"Törvényesen minden joga megvan az Apple-nek, hogy Dobbie-t letiltsa" - mondta Riccoboni - "ám ez inkább PR-probléma. A jövőben biztos, hogy elpártol jópár fiatal tudós a cégtől." Ezt bizonyítja az is, hogy hétfő óta több, mint hétszázan tiltakoztak a Slashdoton a döntés ellen.

A nyílt forráskód hívői szintén nemtetszésüknek adtak hangot, köztük Peter Wayner a "Szabad hozzáférést mindenkinek, azaz hogy intézte el a Linux és az ingyenes szoftver mozgalom a high-tech titánokat" című bestseller írója is. "Ezek a gyerekek imádják a Macintosh számítógépeket, meg akarják tanulni, hogy hogy működnek, és ügyes dolgokat szeretnének köréjük fejleszteni. És mit csinál az Apple? Eltanácsolja őket. Pedig ezek a srácok egy életen át Macintosh-t használnának. Ez majdnem olyan, mintha megtiltanád, hogy ingyen dolgozzanak neked" - mondta Wayner.

Sok tiltakozó, köztük egyetemi tanárok is, azon igyekeznek, hogy Dobbie-t valahogy visszalobbizzák a projektbe, ám az Apple egyelőre hajthatatlan. "Igaz, hogy különleges erőfeszítésről van szó, de miért ne tehetné ezt meg az Apple, amikor ez a fiú is különlegesen nagy erőfeszítéssel dolgozott a cég projektjében? Igen rövidlátó az Apple döntése, és arra enged következtetni, hogy épp azt felejtették el, hogy honnan indultak, mik voltak a gyökereik." - jelentette ki Elliot Soloway, a Michigani Egyetem professzora.  • Tippek
  • Hírek