Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Arcfelismerő fényképezőgép

2006.10.14. 08:48
A Canon és a Fuji intelligens fényképezőgépei megpróbálják kitalálni a látvány alapján, hogy a kép mely részén van a fotó témája, ezekre fókuszálnak, és a fényerőt is ezen területekhez igazodva választják ki. A legújabb gépek már az emberi arcokat is automatikusan azonosítják a keresőben.

AiAF

A mesterségesen intelligens autófókusz (AiAF) nem ismeretlen a fényképészet iránt érdeklődők számára. Az intelligens algoritmusok kezdetben arra szolgáltak, hogy a látómező különböző területei távolságának meghatározása után a gép kiszámolja, hogy az élesebb kép elkészítése érdekében hová fókuszáljon. Ez elsősorban különböző, gyakori fotótémákon mért mintázatok kiértékelt eredményeinek felhasználásával történt.

Automatikus fényerőállítás (AE)

Később a távolság állítást és a fényerő meghatározását összekapcsolták. A fotó témájára nemcsak az egyes részeinek távolságából, hanem azok fényerejéből is lehet következtetni. Ráadásul a fényerőt jóval finomabb felbontásban lehet mérni, mint a távolságot, bár már 9 autófókusz mezővel működő kommersz gép is van forgalomban. (A digitális gépek a hagyományos értelemben véve tulajdonképpen minden pixel fényerejét külön mérik.)

A kép fényerő mintázata jelentős információval szolgál a kép tartalmára vonatkozóan. Például ha a felső rész fényereje viszonylag homogén (ég) egy kör alakú nagyon világos folttal (nap) és a kép középső részén egy kicsit sötétebb folt található, akkor feltételezhető, hogy ez a középső folt a fotó témája, ami a nappal szemben készített kép esetén sötétebb lesz a háttérnél. Ilyen esetben például az élességet erre a középső foltra kell állítani, és a fényerőt úgy érdemes megállapítani, hogy a téma, pl. egy emberi arc, részlet-dús legyen, még akkor is, ha emiatt a háttér túl világos lesz.

Prediktív AF

A Canon legnagyobb riválisa a Nikon volt az első olyan gyártó, mely az F5-ös hagyományos filmes modelljében ún. prediktív autófókusz technológiát alkalmazott. A gép automatikusan felismerte, hogy valami mozog a látómezejében, és nagyjából kiszámolta a tárgy sebességét az egységnyi idő alatt mért távolságváltozásból. Ez alapján képes volt arra, hogy előre meghatározza hová kell autófókuszálnia ahhoz, hogy a fénykép hirtelen elkészítésekor ne legyen homályos a megörökítendő tárgy. Ez a funkció sportfotósoknak különösen nagy sebességgel mozgó témák esetében (pl. versenyautó, futó) igen hasznosnak bizonyult. (Tulajdonképpen az összes többi felhasználó észre sem vette volna soha, ha F5-öse nem képes előre fókuszálni, de hát a technológiai fejlődés már csak ilyen.)

Arcfelismerés

A Canon és a Fuji jelenlegi modelljeiben még ennél is tovább igyekszik tágítani a fényképezőgépek intelligenciájának fogalomkörét. Digitális gépeik legújabb generációjába épített képfeldolgozó rendszerük valós időben meghatározza a látómezőben található emberi arcokat és azokra fókuszál. Több arc esetén megpróbálja "kitalálni", melyik arcot szeretnénk élesen látni. A Canon rendszere 9 arcot tud megkülönböztetni egy képen, míg a Fuji akár 10-et is felismer. További újdonság, hogy a fotók visszanézésénél a gép megjelöli az arcokat a kijelzőn, így könnyebben ránagyíthatunk a fényképek legfontosabb, és legtovább szemlélt részleteire.