Márk
13 °C
28 °C

Vámrendszer az EU köszöbén

2003.04.07. 12:55
Az utóbbi hónapokban egyre több vállalat foglalkozik az EU csatlakozásra történő készülődéssel. Érdeklődünk, előadásokra járunk, próbálunk minél több információt beszerezni arról, miként is változik a gazdálkodási szabályozás Magyarországon a belépéssel.
Az Atos Origin felismerte annak jelentőségét, hogy a termelő vállalatok életében továbbra is nagy hangsúlyt kap az export és import tevékenység adminisztrálása, elszámolások pontos követése. Így az integrált vállalatirányítási rendszerekben (SAP, IFS, MFG/PRO) a gazdálkodási folyamatokat EU konform vám funkciókkal egészítette ki. A megoldás biztosítja az alapanyag betárolástól a késztermék kitárolásáig a termékek nyomonkövetését.

Joggal merül fel a kérdés, hogy szükség van-e vám elszámolást segítő rendszerre Magyarországon az EU csatlakozás küszöbén. Ma már van információnk arról, hogy milyen típusú kimutatásokat, statisztikákat kell készíteni az Unióban; de az nem kérdéses, hogy az exportálandó termékek származását továbbra is vizsgálni kell.

A vám szabályozások szerint a termékek származását fizikailag - azaz, elkülönülten raktározva - vagy nyilvántartásilag kell megkülönböztetni. A termelő vállalatok többnyire ez utóbbit választják, hiszen korszerű vámelszámolási szoftver támogatja munkájukat. Amennyiben a származási vizsgálat során az áruról az derül ki, hogy származó - tehát az Európai Unió EUR 1-es rendelkezése szerint a termékben lévő Európában gyártott alkatrészek mennyisége eléri a megfelelő százalékot - akkor EU országokba szállításkor a vám nulla százalék. Viszont ha az derül ki, hogy nem származó - mert jelentős többségben vannak a távol Keleten gyártott alkatrészek - akkor Uniós szállítás esetén vámot kell fizetnie a fogadó cégnek. Az ERP rendszerben működő vám modul támogatja a Származás optimális kalkulációját. A magyarországi vállalatoknak tehát az EUR1 státusz kiadása fontos kérdés, amely számukra továbbra is jelentős versenyelőnyt jelent.

További információ: Atos Origin Kft. - Tóth Tünde, telefon: 382-1931.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft