Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az előrejelezhetetlen előrejelzése

2007.10.28. 12:38
Hogyan előzhető meg a láthatatlan ellenség? Miként védhetők ki a legváratlanabb csapások? Paramilitáris alakulatok, militáns szélsőségesek, terroristák és bűnszövetkezetek aszimmetrikus hadviselése ellen készít fel az Arizona Egyetem szoftvere.

A majdani szoftver a változékony politikai és katonai szituációkat hivatott elemezni. Amellett, hogy előrejelzéseket készít a gyanús csoportok tevékenységéről, a terep konfliktus előtti, alatti és utáni stabilizálásában szintén segíti a hadvezetést.

Szerencsére nemcsak nemzetvédelmi alkalmazásokra számíthatunk: a bohókásan hangzó – például franciául: „megfog” jelentésű – ATRAP (Asynchronous Threat Response and Analysis Project, hozzávetőleges fordításban „aszinkron fenyegetésre válaszoló és elemző projekt”) végtermékét a civil életben szintén hasznosítani akarják: a tervek szerint a pénzügyi világban, a törvénykezésben, járványok kezelésében és a természeti katasztrófákat követő mentési munkálatok során tenne felbecsülhetetlen szolgálatokat.

Miért jobb a szoftver?

A szoftver számos – szociális, politikai, katonai, média, kulturális, stb. – tényező figyelembevételével rostál át több milliónyi adatdarabkát. Ellentétben még a legobjektívebb emberi megfigyelővel is, érzelemmentesen, csak az eléje táruló tények alapján elemez. Mert hiába hisszük tárgyilagosnak magunkat, neveltetésünk, társadalmi státuszunk, kultúránk, stb. bevallva, bevallatlanul, ám valamilyen szinten mindnyájunkat befolyásolja. Egy gépi rendszert viszont aligha.

Mivel illogikus és a legtöbb korábbi szabályt felrúgja, a hidegháború utáni időket meghatározó aszimmetrikus hadviseléssel szemben rendkívül nehéz hatékonyan fellépni. Előrejelzése pedig még bonyolultabb. Ráadásul egyre nagyobb mennyiségben halmozódnak fel a látszatra hasznavehetetlen, ugyanakkor mégis értékes információt rejthető adatok. A csak emberi munkaerőt alkalmazó hírszerzés már egyáltalán nem tudná kezelni ezt a mennyiséget. Sajnos, a használatban lévő programok túlnyomó többsége szintén tehetetlen.

Evolúciós számítástudomány

A projektet vezető Jerzy Rozenblit kifinomult számítástudományi módszerekkel – játékelméleti alapokból kiindulva, koevolúciós és genetikus modellekkel, algoritmusokkal – óhajtja felszínre hozni a logikust a látszatra illogikus adattömegből. Míg a genetikus megközelítésnél a legalkalmasabb „egyedek” kiválasztására helyeződik a hangsúly, a koevolúciós algoritmusok egy adott csoport tevékenységének más csoportokra való hatását vizsgálja: hogyan alkalmazkodnak az új helyzethez, miként élnek együtt vele, a változások mennyiben alakítják át működésüket.

„Például, ha egy csoport komoly etnikai ellentétekről ismert régióban nagyobb befolyásra tesz szert, a többiek a befolyás csökkentésével reagálhatnak rá” – magyarázza a koevolúciós módszert Rozenblit.

Algoritmusaikat kapcsolódások és minták felismerésére tervezték. Körülbelül úgy dolgoznak, mint egy vállalat könyvelését vizsgáló adóellenőr, azzal a – nem elhanyagolható különbséggel –, hogy nagyságrendekkel több adaton kell „átrágniuk” magukat. A minták és kapcsolódások alapján olyan forgatókönyveket képesek előrejelezni, melyek a humán elemzők, sőt elemző-csoportok fejében fel sem merülnek.

Deep Blue és az aszimmetrikus hadviselés

Rozenblit a Kaszparovot tíz esztendeje mattoló Deep Blue-val szemléltet, ugyanakkor az eltérésekre is felhívja a figyelmet. Amikor az ellenfél lépett, a program újraszámolta a lehetőségeket és a valószínű kimeneteket, majd azoknak megfelelően válaszolt. A szoftver ennyiben fog hasonlítani a legendás gépbajnokra. Viszont az ő játszmájában nem két ellenfél mérkőzik meg egymással, ahol nem valamelyikük győzelme, hanem sokkal inkább az egyensúlyi fenntartása a végcél. Ebben a világban nincsenek szabályok – vagy legalábbis nem tartják be azokat –, a lépések ellentmondanak a logikának, gyakran nem a győzelem, hanem, mint például az öngyilkos merénylők esetében, az ellenség mindenáron való megsemmisítése a cél.

A megelőzés a cél

A szoftver grafikus, 3D és más, könnyen kezelhető formában jeleníti meg az adatokat, amire azért van szükség, mert a döntéshozóknak gyorsan, alkalomadtán a pillanat törtrésze alatt kell reagálniuk. Az afganisztáni hegyekben vagy Irakban katasztrofális lenne napokig mérlegelni, mint tették azt például Napóleon korában.

A gyors döntéshozás szükségszerűsége azt is jelenti, hogy az adatok párhuzamos számításokkal dolgozhatók fel a leghatékonyabban. A számítógépek megosztják egymás között a munkát, szimultán dolgoznak.

„Legfőbb célunk, a konfliktus sújtotta területek oly módon történő kezelése, hogy visszaálljon a stabilitás, és elkerüljük a háborút” – összegez Rozenblit. – „Ez a filozófia vezérli az egész projektet.”

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!