Gerzson
-3 °C
2 °C

Magyarország eltűnt a térképről

2004.11.15. 12:33
A Microsoft évenként kiadja az Autoroute-ot, mellyel megtervezhetjük a legrövidebb vagy éppen a leggyorsabb utat nyaralásunkhoz. A program pár éves verziói még tartalmazták egész Európa úthálózatát, a legutóbbi kiadásokba azonban már csak pár nyugat-európai állam fért bele.
A Microsoft Autoroute elnevezésű programja gyors és egyszerű útvonaltervezést ígér, Európán belül. A szoftver 2005-ös verzióját így hirdeti a társaság: "Plan a journey anywhere in Europe". Majd a biztonság kedvéért felsorolják az európai országok szokatlanul rövidke listáját is: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság.

Kimaradtunk

Első olvasásra is feltűnő, hogy nem szerepel a listán három régi EU-tag: Finnország, Görögország és Írország, Kelet-Európa pedig úgy ahogy van, kimaradt a felsorolásból. Nem csak a felsorolásból, a programból is.

Egy évvel korábban sem volt sokkal jobb a helyzet, már Magyarország szempontjából. A Microsoft Autoroute 2004-ben ugyanakkor még szerepelt a kelet-európai országok közül Csehország, illetve benne volt Finnország déli része is. Ha azonban még pár évet visszaugrunk az időben, és betöltjük az Autoroute 1998-as verzióját, akkor itt találjuk az összes kelet-európai országot, sőt, a programnak egy Bulgáriát és Azerbajdzsánt átszelő útvonal megtervezése sem jelent gondot.

Fehér folt

Mivel a programoknál általában a legújabb verziók fejlettebbek, nagyobb adatbázissal rendelkeznek mint elődeik, furcsa, hogy a szoftver 2004-es változata szerint Magyarországon nincsenek utak (legalábbis nem jelzi azokat), és a Balatont is csak akkor találhatjuk meg, ha megkeressük a viszonylag ritkán lakott barna foltot Révfülöptől délre.

Ahogy azt a Microsoft hazai képviseletétől megtudtuk, a kimaradás oka elsősorban az, hogy a társaságnak Magyarországon és az említett államokban nincs olyan üzletága, mely az Autoroute termékekkel foglalkozna. A helyi képviseletek a kis országokban csak a legfőbb tevékenységekre tudnak összpontosítani, és nincs sem erőforrásuk, sem lehetőségük a többi kiegészítő tevékenységgel foglalkozni.

Remény

Nehezíti még a helyzetet, hogy a Microsoft a digitális térképadatokat egy külső szolgáltatótól vásárolja, amely egyenlőre nem tudta a magyarországi adatokat megadni, mert még nem készült el annak hivatalos verziója. A Microsoft illetékesei szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok három-négy évesek, melyek már elavultnak számítanak.

Arra nem kaptunk választ, hogy a termék legújabb verzióját miért hirdetik a már említett "Plan a journey anywhere in Europe" szlogennel, ha még a huszonöt Európai Uniós államból is csak tizenkettő került fel a listára, nem is beszélve a közösségen kívüli, de ugyanúgy európai államokról. Az illetékesek szerint azonban van jó hír is, hiszen a Microsoft tervei között szerepel, hogy Magyarország újra bekerül a programba, előreláthatólag a 2006-os változatba.