Valér
4 °C
8 °C

Windows is fut korongról

2005.03.17. 12:23
A hollandiai Kootwijkerbroek városkában élő Bart Lagerweij szereti a traktorokat és az űrszekereket, a virtuális és a valódi ralit, valamint szívesen ír olyan aprócska szoftvereket, amelyek nagy dolgokra képesek. Mi most csak ez utóbbival foglalkozunk, mert Bart legújabb szoftvere, a PE Builder hasznos lehet bárkinek.

Az ingyen letölthető PE Builder segítségével cd-n vagy dvd-n hozhatunk létre előre telepített Windows XP környezetet, ami a korongról fut, ezért alkalmas arra, hogy omladozó számítógépünkbe új életet leheljünk. Így például a vincsire telepített oprendszer összezuhanása után is kimenthetjük fontos fájljainkat egy hálózati mappába, vírusokat és más kórokozókat kergethetünk, irthatunk vagy telepíthetünk. A PE Builder Windows 2000/XP/2003/BartPE oprendszereken futtatható.

A program teljes Win32 grafikus környezetet teremt nyolcszázszor hatszázas felbontással, hálózati támogatással, és beolvassa a Microsoft köreiben elterjedt fájlrendszereket. Bart különböző okokból saját start menüt készített, amitől a BartPE nevű előretelepített környezet egyedi kinézetet kapott. Saját hálózati kezelőszoftvere is van, ami a tcp/ip kapcsolat mindenféle beállítását ismeri.

Szabad használni

Bár a Microsoftnál egyesek nem szeretnék a BartPE használatára buzdítani a számítógépezőket, a szoftver teljesen legális, ha megfelelően használják, mivel a Microsoft végfelhasználói szerződése szerint bárki készíthet másolatot az eredeti Windows XP/2003 rendszerfájlokról, amiket más fájlokkal is kiegészíthet, írta Bart szájtja. Viszont nem szabad egy időben használni az ugyanazzal a telepítővel létrehozott Windowst és BartPE-t, és tilos megváltoztatni a Microsoft bináris fájljait, amire mi nem is érzünk késztetést.

Bart mindenesetre arra figyelmeztet, hogy a szoftveréhez mások által készített kiegészítő pluginek - amelyek különböző meghajtóprogramok és szoftverek futtatását teszik lehetővé - nem minden esetben legálisak, ezért azokat óvatosan kell kezelni.