Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Betörést jósol a szoftver

2003.08.14. 15:38
Ha megérkezik a betörő, a rendőrség már a házban várja. Szélsőséges esetben ezt az eredményt hozhatná egy amerikai szoftver, amely előre megjósolja az adott terület bűnügyi mutatóit.
Az adatok újszerű feldolgozásával a járőrözés és a bevetések jobban tervezhetőek lesznek, ha a kritikus helyszíneket, például a különösen veszélyesnek tartott karácsony előtti hetekben, pontosabban be tudnák határolni, írta a New Scientist.

Hatmillió bűneset volt az alap

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon egyetem informatikusai a program kifejlesztése során az elmúlt tíz évben a Pittsburgh és Rochester városokban történt kereken hatmillió bűnesetet értékeltek ki.

Az adatok hálózati kiértékelése során Wilpen Gorr szakértőnek sikerült kimutatnia, hogy amennyiben bizonyos számú apróbb szabálysértés történt egy környéken, például vandalizmus és illetéktelen behatolás, azt rövid időn belül súlyos bűncselekmény, például betörés követte.

Nem dobolják ki

A kritikus tömeg elvére alapozó program sikerét bizonyítja, hogy egy hat éves időszakon végigfutva a nagyobb bevetések helyszíneit hónapról-hónapra két négyzetkilométeres pontossággal sikerült megjósolni. A teszt folyamán a tévedések aránya 10 és 20 százalék között volt.

Wilpen Gorr reményei szerint a rendszert egy éven belül már használhatják a rendőrőrsök. Ennek ellenére nem várható, hogy az esti tévéhíradót napi bűnügyi előrejelzéssel zárnák. Ez ugyanis azonnal megsemmisítené az elemzés minden eredményét.