Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Vírusirtó lesz a Windows XP frissítésében

2004.02.25. 12:15
Az idén nyáron megjelenő Service Pack 2 új biztonsági funkciókkal szereli fel a Microsoft Windows XP operációs rendszert. A programkódot alaposan átdolgozták, de az előzetes tesztek szerint az alkalmazások gond nélkül futnak a frissített rendszeren.
A Microsoft az operációs rendszereit érintő súlyos biztonsági hibák miatt megpróbál keményebben fellépni az interneten terjedő kártékony programok és hackerek ellen, ezért a Windows XP második frissítőcsomagja víruskeresőt és továbbfejlesztett tűzfalat is tartalmaz. A Service Pack 2 telepítése után a felhasználók egy előugró ablakban bármikor megnézhetik és megváltoztathatják a biztonsági beállításokat.

Megváltozott alapok

Bill Gates, a vállalat elnöke az RSA biztonságtechnikai konferencián bejelentette: a vállalat ingyenes online képzésen mutatja be a fejlesztőknek az Service Pack 2 új biztonsági funkcióit. A vállalat igencsak megváltoztatta a Windows XP kódjait, ezért mindenképpen tartaniuk kellett egy fejlesztői fórumot is, ahol a független szoftvergyártók meggyőződhettek arról, hogy az alkalmazásaik továbbra is futni fognak a rendszeren.

"Észrevettük, hogy a változtatásaink igen nagy hatással lehetnek számos független szoftvergyártó termékére, ezért leteszteltük a legnépszerűbb alkalmazásokat; körülbelül 400-700 szoftvert működését vizsgáltuk meg" - mondta el az internetnews.com újságnak Tony Goodhew, a Microsoft termékmenedzsere.

Már megjelent néhány kompatibilitási problémára utaló jel, például a biztonsági szoftvereket gyártó McAfee és Symantec termékeivel kapcsolatban, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy jelenleg csak a frissítés béta változatát tesztelik.

Fontos lépés

A számítógéphez kevésbé értő emberek számára persze a kompatibilitás másodlagos kérdés, és a legtöbbjük sohasem hallott a tűzfalakról. Bár a frissítés nem oldja meg teljesen a biztonsági problémákat, hiszen az emberek ettől még nem fogják automatikusan feltelepíteni az összes fontos hibajavítást, a szakértők úgy vélik, a Microsoft jó úton indult el.