Vilhelmina
10 °C
21 °C

Bill mondta

2008.06.27. 16:35
Az elmúlt harminc évben bőven mondott olyat a Microsoft vezére, amit azóta már megbánt. Persze nem minden neki tulajdonított gondolat köthető hozzá. A 640K-ról például sosem beszélt.

Ha a világ leggazdagabb embere mond valamit, annak súlya van. Összeszedtük hát a legérdekesebb aranyköpésit, amik talán többet árulnak el Gatesről, mint a róla szóló leírások, vagy az általa készített szoftverek. Íme a legjobb 19 mondat:

Ha a fejlesztés sokba kerül, és azt nem fizeti ki valaki, nem lesz fejlesztés. A felhasználóknak kell dönteniük: akarják, hogy készüljenek szoftverek, vagy nem?

1980., 80 Microcomputing

Sosem készítünk 32 bites operációs rendszert

1983., az MSX nevű Microsoft-Sony-számítógép bemutatásakor

A következő generációs szoftverek Macintoshra készülnek majd, nem IBM PC-re

1984., BusinessWeek

Már nem olyan időket élünk, amikor minden tökéletes szakértelemmel készül. De a programok szívét, ami igazán meghatározza színvonalukat, a magot olyan emberek alkotják, akik igazán értik a dolgukat.

1986., Programers at work

Úgy gondolom, az O/2 lesz minden idők legfontosabb operációs rendszere, talán minden idők legfontosabb programja.

1987., OS/2 Programers Guide

Ha elveszik a 20 legjobb emberünket, a Microsoft jelentéktelenné válik.

1992.

A szerencse rossz tanár. Még az okosabbakkal is elhiteti, hogy nem tudnak veszíteni.

1995., The Road Ahead

Nincsenek olyan szignifikáns hibák az új rendszerünkben, amit a felhasználók szignifikáns része szeretne kijavíttatni.

1995., Focus Magazine

Nem tudom, hogy létezik-e isten, de az biztos, hogy a vallási alapelvek máig érvényesek.

1995., PBS

Sok hülyeséget mondtam, de olyasmit sosem, hogy 640 kilobájt mindenre elég lesz.

1996., Bloomberg Business Week

Ma már sokkal kiegyensúlyozottabb az iparág, mint 15 éve. Akkoriban csak arról volt szó, hogy néhány srác egész éjjel fennmaradt.

1996., The Microsoft Way

Ha csak a dolog időbeosztásra vonatkozó részét vesszük figyelembe, a vallás nem valami hatékony. Egy rakás más dolgom lenne vasárnap reggelente.

1997., TIME magazine

Tíz éven belül jobb beviteli rendszerek lesznek – kézírással, beszéddel, vizuális felismeréssel. Az operációs rendszer kódjának 90 százaléka ezekkel az új képességekkel foglalkozik majd.

1997.

Évente hárommillió ember vesz számítógépek Kínában, a többségük lopott szoftvert használ. Egy nap persze majd fizetnek a programokért, de addig is szeretnénk, ha a mi szoftverünket lopnák. Hogy rászokjanak.

1998., Cnet

Néha minket is meglepnek. Például amikor megjelent az internet, csak az ötödik vagy hatodik legfontosabb ügyként kezeltük. Nem arról volt szó, hogy nem foglalkoztunk vele, rajta volt a listánkon, és ez megnyugtatott minket. Aztán eljött az a pillanat, amikor világossá vált számunkra, hogy a változás gyorsabb és mélyebb, mint arra a stratégiánk készítése közben számítottunk.

1998., beszéd a Washingtoni Egyetemen

Régebben volt pár komoly ellenfele a Microsoftnak, jó, hogy léteznek múzeumok, amik megemlékeznek róluk.

2001., beszéd a Computer History Musemnál

Mint a legtöbb emailező júzer, én is kapok egy rakás spamet. A legtöbb azt ígéri, hogy kihúz az adósságból és gazdag embert csinál belőlem. Nevetnék rajta, ha nem lenne olyan idegesítő.

2003., microsoftos kiadvány

A spam a múlté lesz két éven belül.

2004., BBC News

A bluray lesz az utolsó fizikai adattároló formátum.

2005., The Daily Princetonian

Aki ilyen markánsan szól bele a világ alakulásába, az folyton közbeszéd tárgya, és ellensége is akad bőven. Összegyűjtöttünk néhány gondolatot Gatesről az újságíróktól, a kollégáktól, versenytársaktól. A legjobb nyolc:

Az az elképzelés, hogy Bill Gates a lovag, aki csillogó páncéljában kivezeti majd a felhasználókat a technológiai káoszból azért hibás, mert éppen ő volt az, aki másodosztályú termékeivel bevezette őket oda.

Douglas Adams

Nem volt még olyan csip, amit Bill Gates ne tudott volna lelassítani néhány új programmal.

James Coates, The Chicago Tribune

Valószínűleg napjaink legveszélyesebb és legerősebb iparosa.

Scott McNealy, Sun Microsystems

Bill nem szereti elismételni, amit mondott.

Simonyi Károly

Őszintén mondhatom, a legjobbakat kívánom neki. Mindenesetre egy kissé korlátoltnak tartom őt és a Microsoftot. Szélesebb volna a látóköre, ha fiatal korábban részt vesz legalább egy közös meditáción.

Steve Jobs

Volt egy kis tét, amikor Billel golfoztunk, de az eredmény nem befolyásolta a Forbes listáját.

1997., Warren Buffet

Amikor Billel elkezdtük a szakmát, mi voltunk a legfiatalabb srácok a teremben. Most már mi vagyunk a legidősebbek. Van is a Beatlesnek erről egy sora, valahogy így hangzik: a közös emlékek messzebb vezetnek vissza, mint amennyi út még előttünk áll.

2007., Steve Jobs

A cikket a Wikiquote, a Wikipedia, Janet Lowe: Bill Gates mondja című könyve, a BusinessWeek, az Engadget és a BBC anyagainak a segítségével írtuk.