Mobiltelefon a Mac távirányítója

2003.03.10. 12:14
Egy svéd programozó olyan szoftvert írt, melynek segítségével mobiltelefonról távirányítható a Macintosh számítógép és rajta keresztül akár az egész digitális háztartás - írja a Wired. A tíz dollárért árult szoftverrel a Sony Ericsson telefonok tulajdonosai kontrollálhatják Mac gépeiket, illetve a ház berendezéseit.
A 30 éves svéd programozó, Jonas Salling a múlt héten jelentette be, hogy elkészült a "Sony Ericsson Clicker" nevű programmal, mely a Sony Ericsson mobiltelefonját tulajdonképpen a Macintosh számítógép távirányítójává avatja. A szoftver, így végre tudja hajtani a különleges funkciókat a házban -adta hírül a Wired.

A bluetooth egy rövidtávon használható rádiós technológia, melynek révén egyes eszközök képesek egymással kommunikálni, körülbelül 30 méter távolságon belül. Ezt a kommunikációs csatornát a most gyártott Az új Macintosh gépek többsége Bluetooth-képes, a régebbi modelleket pedig egy USB-s eszközzel lehet drótnélküli kapcsolattal felszerelni.

Zenével fogad

A netről ingyenesen letölthető szkriptek segítségével a tíz dollárért árult szoftvert be lehet úgy állítani, hogy a számítógép zenét játsszon, ha tulajdonosa mobillal a zsebében belép a szobába, és elhallgasson, ha a felhasználó távozik.

A közelség-érzékelés révén a szoftver és a Macintosh képes ki-be kapcsolni magát a felhasználó közeledésére. Egy viszonylag olcsó X10-es eszköz beszerzése után a központi fűtést is telefonról lehet ki- és bekapcsolni.

A szoftver képes univerzális távirányítóvá alakítani a mobiltelefont, így azzal a hifit, a DVD-lejátszót, de a PowerPoint prezentációt is léptethetik a felhasználók. "A szoftver kiaknázza a Bluetoothban rejlő lehetőségeket" -nyilatkozta Salling a Wirednek "Döbbenetes, hogy az emberek milyen megoldásokat hoznak létre". A weben naponta jelennek meg a programozói közösségek oldalain a különféle extra Bluetooth-megoldások. Salling tucatnyi szkriptmintát mellékelt a múlt héten kiadott programjához, és becslése szerint ma már több mint száz szkript létezik a témában. Sajnos a szkriptek számára még nem létesült nagy, központi letöltőbázis, így még igen nehéz hasznos kódokhoz jutni. Többségük a MacNN, vagy az Apple fórumjain található.

Önnek új levele érkezett

A sokoldalú szoftver a Mac operációs rendszerébe épített AppleScript programnyelvben íródott. A számítástechnikai tanácsadóként dolgozó Salling szerint végtelen lehetőségek rejlenek az AppleScriptben, például könnyen lehetne olyan alkalmazást írni, amely az uzsonnaszünetből visszatérő dolgozónak hangosan jelentené, hogy hány e-mailje érkezett, amíg távol volt. Salling maga is alkalmazza a technológiát, a laptopján futó prezentációit a mobiljáról távirányítja.

"A legtöbb ember azt sem tudja, hogy miről van szó, még sohasem láttak ilyet" -nyilatkozta a Wirednek. "Általában a legtöbb ember össze szokott súgni a szomszéd széken ülővel és egyikük sem érti, hogy hogyan csinálom"- tette hozzá.

A komoly lehetőségek és a felhasználók érdeklődése ellenére a nagy szoftver és hardvercégek egyelőre még nem álltak elő hasonló megoldással. Egyes elemzők szerint a Bluetooth évekig még csak az Apple kiváltsága lesz, mert a Microsoft Windows platformon csak 2005-re lesz széles körben elterjedt megoldás.  • Tippek
  • Bankszámla