Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Fekvőrendőrrel a cédémásolók ellen

2005.06.20. 11:38
A Sony BMG új másolásvédelmi rendszerét fejlesztő cég bevallja, hogy a szoftver nem feltörhetetlen - célja csak annyi, hogy megnehezítse a tömeges másolást, és elgondolkodtassa a felelőtlen kopizókat tetteik következményeiről.

Új cd-másolásvédelmi eljárást vezet be a Sony BMG, a világ második legnagyobb lemezkiadó cége, a japán Sony és a német Bertelsmann közös vállalkozása. A felhasználók összesen három kópiát készíthetnek az eredeti lemezről, szigorúan saját használatra, és a zeneszámokat a Microsoft Windows Media Playerjének digitálisjog-kezelő (DRM) szoftverével kezelt formátumban tárolhatják gépük merevlemezén, írta a Washington Post.

Nem kommandós, csak fekvőrendőr

Az új védelmet kifejlesztő brit cég, a First4Internet szerint a másolásvédelmi rendszer célja nem az, hogy megakadályozza a cd-kről másolt számok felbukkanását a fájlcserélő hálózatokon, hanem hogy elejét vegye az úgynevezett "iskolai másolásnak", vagyis annak, hogy technikailag még csak nem is képzett felhasználók tömegével gyártsák a kalózcédéket.

"A technika olyan, mint egy fekvőrendőr" - mondta Mathew Gilliat-Smith, a cég vezérigazgatója a Washington Postnak. "Megpróbálja eltántorítani az átlagos felhasználókat attól, hogy tetszés szerinti számú másolatot gyártsanak". Az igazgató szerint a módszer megállítani ugyan nem állítja meg az igazán elszántakat, de legalább arra készteti őket, hogy elgondolkodjanak azon, mit csinálnak.

Mindent fel lehet törni

A rendszer más szempontból sem tökéletes: a másolt számokat nem lehet majd lejátszani az Apple lejátszóján, az iPodon, mert a Microsoft-rivális - érthető okokból - nem ment bele abba, hogy szoftverét kompatíbilissá tegye a windowsos DRM-mel. A Sony viszont megérti azokat a felhasználókat, akik mégis Apple-hardveren szeretnének másolt számot hallgatni: ha valaki külön megkéri a céget, az e-mailben kap felvilágosítást arról, hogyan kerülheti meg a problémát.

A Sony BMG a First4Internet másolásvédelmi rendszerén kívül más megoldásokkal is kísérletezik: használ például egy a Sunncomm Technologies által kifejlesztett rendszert. A korábbi kísérletek között viszont akadt olyan, amin egy világ mosolygott. Mint arra élelmes felhasználók rájöttek, a cég "Key2Audio" nevű védelmének feltöréséhez elég volt egy filctollal besatírozni a védett cd-k szélét, vagyis a másolást megakadályozó sávot.