Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Lehidalók

2001.05.16. 17:44
Az idény első kultuszjátéka egy leegyszerűsített építészeti tervezőprogram, amelyben hidakat építhetünk és tesztelhetünk, egyre nehezebb terepen.
Lehet, hogy nagyon tehetséges építész lennék, de a legközelebbi élményem az építéssel kapcsolatban a födémlocsolás, ezért izgat annyira a BridgeBuilder, amiben egyből hidakat építhetek. Mindezt persze nem a homokozói vagy a legói értelemben, hanem egy lebutított CAD-motorral megtámogatva, vagyis egy olyan programmal, amelynek nagy testvéreit valódi építmények tervezésére használják.

Sikertelen konstrukció
A szabályok részben egyszerűek, részben ismertek. Adott egy folyómeder, amely fölé a megadott támaszkodási pontokból kiindulva hidat kell kreálni, a megadott összegből (egy építőelem például száz dollár). A híd a tesztelés során a fizika törvényeinek megfelelően viselkedik - el kell bírnia saját súlyát és a rajta áthaladó vonatszerelvényt is.

Az empirikus tapasztalat azt mutatja, hogy a hídépítős játék szinte mindenkinek megragadja az érdeklődését, ezért még a vízityúkot is megszégyenítő dinamizmussal terjed, százzal robogva a túlpart felé, ahol olyan halhatatlan játékok várják, mint a tetris, a pacman vagy a snood.

Matuskák párharca

Németországban egy csapásra kultuszjátékká vált a BridgeBuilder. A játékosok saját portált működtetnek, amelyen fórumokon cserélhetik ki tapasztalataikat a hídépítők; ranglistát vezetnek arról, hogy melyik pályán ki építette a legszebb és legolcsóbb hidat. Ami még jobb: aki a játék mind a tizenöt pályáját sikeresen beépítette, újabbakat tölthet le.

A játék sikerét azonban beárnyékolja, hogy szerzői jogi problémák miatt költözni kényszerültek az amerikai szervereken elhelyezett BridgeBuilderrel foglalkozó honlapok. A középiskolák számára ugyanezen a néven, majdnem tökéletesen ugyanezt a játékot forgalmazó Pre-Engineering fellépett az egyéb hídépítő játék ellen. (A Pre-Engineering egyébként a hídépítő mellet, vízlépcső- és tárgytervező programot is fejleszt.)

Mindezeken túl azonban azoknak ajánlom a BridgeBuildert, akiknek egy kis zenre van szükségük, vagyis mindenkinek. Csodálkozni fognak, hogy mennyire szórakoztató lehet egy 122 kilobájtos játék.