A fájlcsere jövője: gépidő-beszolgáltatás?

2002.04.04. 13:52
A népszerű fájlcserélő-alkalmazás, a Kazaa felhasználóinak széles tömegeiből eddig többen próbáltak valahogy pénzt csinálni - köztük a legambíciózusabb egy kaliforniai cég, amely hónapok óta egy elosztott hálózat kliensprogramját terjeszti hónapok óta a Kazaa telepítőjében.
A hírek szerint a Brilliant Digital Entertainment kaliforniai főhadiszállásán található egy régimódi karos kapcsoló, amelyet napokon belül egy zord arcú férfi ránt "on" állásba, felélesztve egy (becslések szerint) tízmillió felhasználóból összeálló óriási elosztott számítási és adattároló hálózatot. A Brilliant kliensprogramja az Altnet egy a Kazaa fájlcserélő telepítőjében utazó temérdek idegesítő és aljas alkalmazás közül, amelyek azzal a szándékkal települnek a gyanútlan felhasználó gépére, hogy ott kaszinóhirdetések váratlan felpattintásával valahogy (hirdetési) bevételre tegyenek szert.

A Brilliant által ellenőrzött rendszer a Seti@Home-hoz hasonló módon gyűjti be a felhasználóktól a fölösleges processzoridőt, amelyeket a cég a piacon kíván értékesíteni - és hasonló módon kíván eljárni a felhasználók szabad tárhelyével: a kuncsaftok titkosított formában teríthetnék túlburjánzott archivumaikat a letöltögetők gépein.

Egymásra találtak a p2p-betyárok

A szakértő jellemzés szerint a Brilliant vezérigazgatója, Kevin Bermeister irodájában szerveződik jelenleg a fájlcserélő élvonal, a közgazdasági értelemben vett jövő. A megoldásra váró probléma: hogyan termelünk bevételt egy ingyenes fájlcserélő rendszeren, hogy állni tudjuk szerzői jogi pereink költségeit, és esetleg fizessünk a zenészeknek is?

Bermeister áll a poszt-napsteriánus idők legnépszerűbb rendszere, a Kazaa körül folyó névmágiával terhelt szervezkedés mögött. Ennek során a p2p-motort fejlesztő FastTrackben és a motorra épülő szoftvert terjesztő Kazaa BV-ben tömörült holland, svéd és dán programozók eladták a Kazaa-t Bermeister ismerőseinek, a Sharman Networksnek. A tömörült programozók ezt követően Blastoise néven tömörültek és 49 százalékos részesedést vásároltak a Brilliant titkos elosztott hálózatok építésére szakosodott leányvállalatában, az Altnetben.

Utóbbi vállalkozás terméke az az Altnet Secureinstall, amely feltűnés nélkül terjed a Kazaa telepítőjében, hálózatával gépidőt és tárhelyet bányászva a világhálóinterneten.

Nyerni lehet, de nem biztos

Bermeister a Cnet kérdésére elmondta: amikor megrántják a kapcsolót, a felhasználók szabadon dönthetnek, hogy támogatják-e az Altnet boldogulását vagy megtartják maguknak a fölös kapacitásokat. A felhasználói szerződésben ugyan az áll, hogy a felhasználó minden ellenszolgáltatás nélkül vesz részt az elosztott rendszerben, ám a Brilliant vezérigazgatója nem tartotta kizártnak, hogy ajándékutalványokat és videokazettákat sorsolnak ki a legjobban teljesítők között.

Az Altnettel dúsított Kazaát az elmúlt héten kétmillió-hatszázezerszer töltötték le.  • Hírek
  • Bankszámla